Panourile solare care produc energie electrică ar putea deveni obligatorii pe acoperișul clădirilor noi, acesta este planul Uniunii Europene. Planul Executivului european este ca jumătate din energia blocului comunitar să provină din surse regenerabile peste 7 ani.
Planul Uniunii Europene privind energia verde este unul măreț, un plan accelarat în această perioadă de războiul din Ucraina.
Blocul comunitar încearcă să obțină independența energetică de Rusia. Pentru ca jumătate din energia consumată în Uniune în 2030 să fie din surse regenerabile, trebuie plătit și un cost ridicat, de sute de miliarde de euro, care ar putea fi recuperat în mai mulți ani prin reducerea importurilor, notează Financial Times.
O măsură pentru a ajunge la această țintă este ca toate clădirile noi să aibă panouri care se producă atât energie electrică dar și energie termică. Executivul European le cere statelor membre să încurajeze financiar dotarea clădirilor publice cu panouri fotovoltaice.
La noi există deja un program prin care românii care stau la curte pot primi bani de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice pe acoperiș. În curând, acest lucru ar putea fi făcut și la bloc, prin intermediul asociațiilor de proprietari, spune Claudiu Butacu, fondatorul organizației EFdeN:
„Părerile sunt că e foarte complicat, și când îți înființai o firmă trebuia să ceri acordful tuturor vecinilor (…), dar acum asociațiile de locatari vor avea niște cadre legale prin care ei vor putea să monteze pentru că este o îmbunătățire pe care o aduc întregului bloc.”
Comisia Europeană vrea de asemenea și construția mai multor parcuri eoliene și de panouri fotovoltaice.
În Portugalia, de exemplu, se lucrează acum la cel mai mare parc solar plutitor din Europa. Este vorba de 12.000 de panouri fotovoltaice care pot alimenta cu energie electrică 1.500 de locuințe.