România va adera, cel mai probabil, la proiectul Uniunii Europene de mobilitate militară, a anunțat ministrul Apărării, duminică, la Arad.
Proiectul, inițiat de Olanda, prevede refacerea sau construirea unei infrastructuri de transport care să permită deplasarea tancurilor și a altor mașini grele în siguranță și adoptatea unor reguli comune care să permită intrarea unor convoaie militare dintr-un stat membru în altul fără a se aștepta ore întregi în vămi și fără a mai plăti TVA
Ministrul Apărării își nuanțează acum poziția cu privire la creearea unui așa zis Schengen militar declarând că probabil, România va adera la acest proiect în cadrul PESCO, inițiativă care vizează creearea unei apărări comune în cadrul UE.
Până acum, Mihai Fifor declara ferm că “’abordarea unui spațiu Schengen militar nu se poate realiza fară ca țara noastră să continue demersurile de aderare la Spațiul Schengen.”
Săptămâna trecută, Comisarul European pentru Transporturi, Violeta Bulc, a explicat că dacă s-ar crea o procedură simplificată, comună, în ceea ce privește transportarea de trupe și echipamente militare în interiorul Uniunii, s-ar face o economie de 30 de miliarde de euro.
În al doilea rând, Comisia Europeană le cere statelor membre ca până la sfârșitul anului, să spună ce obiective ar trebui consolidate astfel încât ele să suporte transporturi militare grele.
https://www.youtube.com/watch?v=uvwMFlPwaGw
“Printre proiecte s-ar putea afla consolidarea unor poduri care acum nu pot suporta vehicule militare și camioane grele care trasportă bunuri civile. Ar fi în beneficiul operațiunilor civile și militare” a precizat comisarul european.
Anul viitor, Comisia va decide ce proiecte va finanța.