Uniunea Europeană va lansa, săptămâna viitoare, cel mai ambițios program din lume privind combaterea schimbărilor climatice. Proiectul cunoscut ca Acordul Verde European va schimba în mod radical economia Blocului comunitar, informează Mediafax, citând agenția de știri Bloomberg.
Liderii UE se vor angaja ca în 2050 să reducă la zero emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit unui proiect de declarație comună pentru summitul din 12-13 decembrie, la Bruxelles. Uniunea Europeană va promite sporirea investițiilor verzi, analizează posibilitatea destinderii interdicției de a acorda ajutoare de stat pentru companii, și impozitarea importurilor din țări care nu corespund standardelor de mediu.
“Dacă obiectivul nostru comun este să fim un continent neutru din punct de vedere climatic în 2050, trebuie să acționăm acum”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, la o conferință pe teme climatice, organizată luni de Națiunile Unite. “Este o tranziție generațională pe care trebuie să o realizăm”, a adăugat von der Leyen.
Planul UE ar plasa Blocul comunitar înaintea altor actori internaționali majori. Țări ca India, China și Japonia, încă nu au transpus angajamentele voluntare asumate prin Acordul climatic de la Paris în măsuri naționale obligatorii. Mai mult, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că va retrage SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, semnat în anul 2015.
Comisia Europeană va avea sarcina de a întocmi regulile ce vor transforma economia europeană, după ce liderii statelor membre vor fi aprobat obiectivele pentru 2050 privind clima.
Formularea proiectului de comunicat comun însă s-ar putea modifica înainte de summitul de săptămâna viitoare.
Pentru a se asigura că Polonia, țară care se bazează într-o mare măsură pe cărbune, nu se va opune obiectivelor în plan climatic, liderii UE vor să propună un “cadru favorabil”, care să includă sprijin financiar.
Comisia Europeană a estimat că, după 2030, ar putea fi necesare investiții suplimentare în energie și infrastructură de până la 290 miliarde de euro pe an pentru îndeplinirea obiectivelor. În cadrul planului, Banca Europeană de Investiții, care va conduce eforturile de finanțare, s-a angajat să mobilizeze 1 trilion de euro pe parcursul unui deceniu.
Von der Leyen a declarat la reuniunea ONU că Executivul UE va propune în luna martie o directivă europeană care “va face ireversibilă tranziția la neutralitatea climatică”.
Șefa Comisiei Europene urmează să dezvăluie mai multe detalii ale planului în cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului European, pe data de 11 decembrie, cu o zi înaintea summitului liderilor UE.