Uniunea Europeană trebuie să creeeze urgent o platformă dedicată celor 2 milioane de copii fugiți din Ucraina, mulți orfani. În acest moment, Ucraina a pierdut urma a cel puțin 2 mii de copii ucraineni plecați din țară, despre care nu poate afla nimic. În această dimineață, eurodeputații din Parlamentul Uniunii au dezbătut o rezoluție care va cere Guvernului Uniunii și Consiliului – liderilor Uniunii – să aloce urgent bani și specialiști pentru ca minorii refugiați să nu cadă în mâna traficanților.
Informația că cel puțin 2000 de refugiați copii sunt de negăsit a fost confirmată recent, inclusiv de președintele Volodimir Zelenski. Astăzi, în Parlamentul de la Strasbourg, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, recent întoarsă din România, a insistat că fiecare copil care intră în Uniune trebuie înregistrat.
„Este datoria noastră să îi găsim pe acești copii. Știm că au fugit, știm că sunt într-o țară europeană. Sper că sunt în siguranță, dar mă tem că unii au decedat. Am întârziat, trebuie să ne asigurăm că sunt înregistrați, că sunt luați în grijă, trebuie să îi ajutăm să-și găsească părinții”, a spus Ylva Johansson.
Potrivit eurodeputaților, Lituania anchetează traficarea a 14 copii singuri ucraineni pentru adopție. Pe de altă parte, în Uniune au intrat sute dacă nu mii de copii orfani. Numai 400 se află în Transcarpatia.
Poliția de Frontieră a Uniunii, Frontex, a trimis deja la granițele din Est, 288 de agenți pentru a depista traficanții. Din cei 2 milioane de copii refugiați, o mica parte merg la școală. De exemplu, 160 de mii în Polonia, iar peste 1000 în România.
Eurodeputata Alice Bah Kuhnke a atras atenția că fuga din calea războiului a dus la abuzuri uriașe: „Am auzit mărturii cutremurătoare, femei care au fost nevoite să plătească drumul spre țările europene cu favoruri sexuale. Nimeni nu ar trebui să treacă prin așa ceva. Este dureros, grețos și avem nevoie de coridoare sigure”.
Deocamdată, Uniunea Europeană a decis că statele membre pot cheltui pentru a avea grijă de refugiați sume necheltuite alocate pentru perioada 2014-2020. Deocamdată, România de exemplu, nu a decis cât și cum va cheltui din miliardele de euro care, teoretic, ar fi disponibile în acest sens.
De la Strasbourg, Anca Grădinaru, Europa FM.
Sursa foto: Unsplash / Ben Wicks