În pragul iernii, țările membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord privind plafonarea prețului gazelor naturale. Măsura a fost apreciată de majoritatea celor 27 de state ca fiind ineficientă. O nouă reuniune pe această temă va avea loc luna viitoare.
Discuţiile au fost aprinse, există poziţii foarte divergente, dar dezbatere abia a început a spus ministrul Industriei din Cehia, țară care deține președinția semestrială a Consiliului European.
Majoritatea statelor din blocul comunitar cer un plafon concret impus preţului gazelor naturale. De cealaltă parte se află Germania și un grup mic, dar format din ţări puternice, Olanda, Suedia şi Finlanda. Acest grup susţine că un plafon de preţ i-ar face pe furnizori să îşi vândă în altă parte gazele şi de asemenea ar elimina stimulentele pentru reducerea consumului de gaze.
Comisia Europeană a prezentat marți un plan care prevede plafonarea prețului gazelor la 275 de euro/MWh, dar măsura va fi aplicată în două situații: în primul caz când preţurile de referinţă pentru Europa depășesc această valoare timp de două săptămâni sau, în al doilea caz, dacă prețurile sunt cu 58 de euro mai mari faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.
Între timp, șeful Agenției Internaționale a Energiei, Fatih Birol, reia avertismentul că în iarna 2023-2024 Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică și mai mare în contextul internațional marcat de războiul din Ucraina și revenirea economiei Chinei.
Sursa foto: Shutterstock