
Uniunea Europeană va acorda un nou sprijin financiar Ucrainei, în martie, în valoare de 3,5 miliarde de euro, iar în săptămânile următoare oficialii UE vor lucra pentru o accelerare a livrării „imediate” de arme și muniții, a anunțat luni, 24 februarie, președinta Comisiei Europene. Declarațiile au fost făcute la un summit organizat la Kiev pentru a marca trei ani de când Rusia a invadat Ucraina. De asemenea, UE a adoptat, luni, cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: UE va oferi un nou sprijin de 3,5 miliarde de euro Ucrainei. Acesta va sosi în martie
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat luni, la Kiev, că Uniunea Europeană va acorda 3,5 miliarde de euro Ucrainei, bani care vor ajunge în martie. Oficialii UE vor lucra în săptămânile următoare și la un pachet de livrări „imediate” de arme și muniții, a afirmat șefa Executivului UE.
„Europa este aici pentru a consolida Ucraina în acest moment critic. Pot anunța că o nouă plată de 3,5 miliarde de euro pentru Ucraina va sosi deja în martie. Și, după cum tocmai a spus președintele Costa, va avea loc un Consiliu European special. Voi prezenta un plan cuprinzător cu privire la modul de creștere a producției noastre europene de arme și a capacităților de apărare. Și Ucraina va beneficia, de asemenea”, a declarat Ursula von der Leyen, de la Kiev.
Ursula von der Leyen: „O națiune pașnică a fost invadată, fără niciun motiv, cu excepția obsesiei imperiale a lui Putin”
„Dragă Volodimir, 24 februarie 2022 este o zi care va trăi veșnic în infamie. Astăzi ne alăturăm vouă în amintirea eroilor căzuți în Ucraina și a celor care încă luptă pe linia frontului. O națiune pașnică a fost invadată, fără niciun motiv, cu excepția obsesiei imperiale a lui Putin. Dar noi credem într-o Ucraină liberă și suverană, pe calea sa către Uniunea Europeană. Și ne alăturăm vouă pentru a modela împreună acest viitor. Războiul din Ucraina rămâne cea mai centrală și consecventă criză pentru viitorul Europei. Putin încearcă mai mult ca niciodată să câștige acest război pe teren. Scopul său rămâne capitularea Ucrainei. Și atunci știm ce s-ar putea întâmpla mai departe. Pentru că s-a mai întâmplat deja”, a transmis Ursula von der Leyen, de la Kiev.
Ursula von der Leyen: „În paralel, trebuie să accelerăm livrarea imediată de arme și muniții. Și acest lucru va fi în centrul activității noastre în următoarele săptămâni”
„Nu este în joc doar destinul Ucrainei. Este vorba de destinul Europei. Prin urmare, prima noastră prioritate rămâne consolidarea rezistenței Ucrainei. Până în prezent, Uniunea noastră și statele membre au sprijinit Ucraina cu suma de 134 de miliarde de euro. Datorită Facilității noastre pentru Ucraina și a împrumutului G7, am acoperit deficitul bugetar al Ucrainei pentru întregul an 2025. În paralel, trebuie să accelerăm livrarea imediată de arme și muniții. Și acest lucru va fi în centrul activității noastre în următoarele săptămâni”, a spus președinta CE.
Ursula von der Leyen: „O investiție în suveranitatea Ucrainei este o investiție în prevenirea războaielor viitoare”
„Acest lucru nu este extrem de important doar pentru Europa. Este, de asemenea, important pentru Asia, pentru Africa și pentru ambele părți ale Atlanticului. O investiție în suveranitatea Ucrainei este o investiție în prevenirea războaielor viitoare. Și există mai multe avantaje pentru Europa și pentru întreaga lume. Ucraina are o industrie de apărare foarte inovatoare și înfloritoare. Aceasta nu ar trebui niciodată să alimenteze arsenalele unei puteri agresive, ci să consolideze rezistența unei Uniuni Europene care își asumă mai multă responsabilitate pentru propria securitate”, a continuat oficialul UE.
Totodată, UE a pregătit un pachet privind securitatea energetică a Ucrainei și a Republicii Moldova, a mai anunțat von der Leyen.
Ursula von der Leyen: „Vom integra pe deplin piața energiei electrice din Ucraina și Moldova cu piața noastră de energie electrică până la sfârșitul anului viitor”
„Timp de trei ani, Rusia a încercat să arunce Ucraina în întuneric, vizând neîncetat infrastructura energetică. Am pregătit un pachet ambițios privind securitatea energetică. Scopul este de a asigura un sistem energetic rezistent, sigur și competitiv pentru Ucraina. Vom integra pe deplin piața energiei electrice din Ucraina și Moldova cu piața noastră de energie electrică până la sfârșitul anului viitor. Și vom valorifica întregul potențial al vastelor depozite de gaze ale Ucrainei, dintre care 80% sunt situate în apropierea statelor membre ale UE. Vom accelera investițiile în energia regenerabilă din Ucraina. Toate aceste eforturi vor duce la o mai mare securitate energetică pentru ambele părți – Ucraina și Uniunea Europeană”, a mai spus von der Leyen.
Ursula von der Leyen: Astăzi adoptăm cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Șefa Executivului UE a anunțat, de asemenea, adoptarea celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acestea ar putea fi retrase dacă Rusia ar arăta „o dorință reală de a ajunge la un acord de pace durabil”.
„În cele din urmă, nimeni nu își dorește mai multă pace decât poporul ucrainean. Dar o pace justă și durabilă nu poate fi obținută decât prin putere. Acesta este motivul pentru care vă consolidăm economia. Acesta este motivul pentru care vă creștem rezistența aprovizionării cu energie. Acesta este motivul pentru care vom continua să vă instruim și să vă echipăm trupele. Gândiți-vă la importanța muniției de artilerie, de exemplu. Iar astăzi adoptăm cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni. Vom spori sancțiunile punitive împotriva Rusiei, cu excepția cazului în care vor demonstra o dorință reală de a ajunge la un acord de pace durabil. Slava Ucrainei”, și-a încheiat șefa CE discursul de la Kiev.
Sursa foto: Shutterstock