Comisia Europeană va lansa un al doilea pachet financiar de 3 miliarde de euro pentru a ajuta Turcia să primească refugiați sirieni pe teritoriul său.
Lucrul acesta a fost promis în urmă cu doi ani când Turcia și Uniunea Europeană au încheiat un acord în virtutea căruia Ankara a contribuit la stoparea fluxului de migranți și refugiați în Europa.
Acordul este destinat să oprească sosirile în masă de migranţi pe coastele Greciei.
Cu toate acestea, executivul european trebuie să cadă de acord cu statele membre cu privire la originea fondurilor promise de UE Turciei.
„Pentru Comisie, pare evident că trebuie menţinută aceeaşi diviziune” ca pentru prima tranşă, şi anume un miliard de euro provenind din bugetul UE, iar restul de la statele membre, a declarat în faţa presei comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.
Deja mai multe ţări şi-au exprimat în culise reticenţa faţă de această schemă.
Cele 3 miliarde de euro din prima tranşă au fost atribuite unui număr de peste 70 de proiecte, din domeniul educaţiei sau al sănătăţii, pentru mai mult de 3 milioane de refugiaţi sirieni din Turcia.
Potrivit Comisiei, la sfârşitul lunii decembrie 2017, s-au plătit efectiv 1,85 miliarde de euro.
În acordul său din martie 2016 cu UE, Turcia s-a angajat să oprească traversările Mării Egee şi a acceptat ca UE să-i trimită toţi noii migranţi care sosesc în Grecia, inclusiv solicitanţii de azil.
În contrapartidă, acordul prevedea că, „pentru fiecare sirian trimis înapoi în Turcia din insulele greceşti, un alt sirian va fi reinstalat din Turcia în UE”.
Europenii se angajau de asemenea să plătească 3 miliarde de euro pentru finanţarea unor proiecte ameliorând primirea refugiaţilor în Turcia în 2016 şi 2017, precum şi o „finanţare suplimentară” de aceeaşi valoare pentru următorii doi ani, dar respectând anumite condiţii.