Escaladarea tensiunilor dintre Occident şi Moscova în legătură cu Ucraina a generat îngrijorări cu privire la livrările de gaze naturale ruseşti în Europa. În plus, preţul gazelor naturale a doborât record după record în ultimele luni, iar Von der Leyen se așteaptă ca acesta să rămână crescut mai multă vreme.
Uniunea Europeană construiește cu Statele Unite un parteneriat pentru securitatea energetică, vizând în primul rând majorarea livrărilor de gaze lichefiate.
Ursula von der Leyen spune că sunt discuții pentru creșterea livrărilor și cu alţi furnizori de gaze, precum Norvegia și Qatar, iar săptămâna trecută comisarul european pentru energie a făcut o vizită în Azerbaidjan.
În acest moment, stocurile de gaz ale Europei sunt cu 10% mai mici decât de obicei pentru această perioadă a anului.
Gazprom susţine că îşi îndeplineşte toate obligaţiile contractuale şi acuză oficialii europeni că au contribuit la sub-aprovizionarea Europei pe fondul tensiunilor legate de Ucraina.
În replică, Ursula von der Leyen a calificat drept „ciudat” dezinteresul Gazprom în ciuda preţurilor record și a cererii uriașe. Rusia furnizează aproximativ 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar.
Uniunea Europeană susţine că poate importa mai multe gaze lichefiate, pentru a proteja statele membre împotriva unor şocuri majore, însă analiştii subliniază că o oprire completă a livrărilor ruseşti ar necesita şi măsuri de urgenţă, precum închiderea unor consumatori industriali.
Autor: Adriana Sârbu
Citește și: Criza ucraineană: Biden și Scholz, pe tonuri diferite despre gazoductul Nord Stream 2