Președintele UDMR a promis că partidul său va publica în această după amiază textul proiectului de autonomie Ținutului Secuiesc pe site-ul formațiunii.
‘
Ce a apărut în presă a fost doar o variată de lucru, iar ‘Intenţia noastră este de a face o dezbatere publică foarte largă, a adaugat Kelemen Hunor.
‘
Potrivit Uniunii Democrate a Maghiarilor, locuitorii Ținutului Secuiesc au nevoie de o autonomie mai largă astfel încât să se asigure citez, ,, un cadru instituţional pentru păstrarea identităţii naţionale.,,
‘
Totodată, Kelemen Hunor a ținut să le transmită și partenerilor străini un mesaj.
‘
,,Ceea ce dorim noi se încadrează în acele 14 modele de autonomie existente în Uniunea Europeană şi e foarte apropiat de Tirolul de Sud. Deci, nu este ceva extravagant, ceva care nu ar avea un precedent european, în sensul cel mai bun al cuvântului’, a mai spus liderul UDMR la o întâlnire cu jurnaliștii.
‘
Potrivit proiectului de autonomie a Ţinutului Secuiesc a Uniunii apărut în presă, locuitorii din Ţinutului Secuiesc au dreptul să se adreseze în scris Curţii Constituţionale şi instanţelor judecătoreşti în limba maghiară.
‘
Reprezentanţii UDMR propuneau ca toate diplomele, documentele, actele de stare civilă, actele notariale, extrasele de carte funciară, facturile şi chitanţele eliberate pe teritoriul Ţinutului Secuiesc de către instituţiile de învăţământ, de cultură, evidenţa populaţiei, carte funciară, precum şi de către alte autorităţi ori societăţi comerciale care funcţionează pe teritoriul Ţinutului Secuiesc, să fie ‘ redactate, tipărite şi eliberate atât în limba română cât și şi în maghiară’, iar toate actele eliberate pe teritoriul Ţinutului Secuiesc să fie recunoscute pe teritoriul întregii ţări ca acte oficiale’.
‘
Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat promt. Judecătorii și procurorii CSM a acuzat că că lansarea în spațiul public a unor teme ce depăşesc cadrul constituţional în ceea ce priveşte justiţia reprezintă ‘o agresiune la principiile statului de drept’.
‘