Ucraina a informat ONU că stabileşte o rută temporară pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care trece prin apele teritoriale ale României. Asta după ce Rusia a ieșit din acordul care permitea vapoarelor ucrainene cu cereale să traverseze Marea Neagră. De altfel, este deja aglomerație mare de nave în apropiere de Sulina, după cum arată aplicația Marine Traffic, cea care furnizează date în timp real despre traficul internațional maritim și fluvial.
Potrivit hărții Marine Traffic, zona din nord-estul Mării Negre este pustie, nefiind reperată nicio nava care ar fi putut pleca din porturile ucrainene Odesa și Chornomorsk, unde se află cele mai importante terminale cerealiere ale Ucrainei.
În schimb, traficul maritim este intens în apropiere de portul românesc Sulina, ceea ce înseamnă că brațele Sulina și Chilia vor prelua o parte din traficul de cereale din Ucraina, în acest nou sezon de recoltare.
Rusia, care a ieşit luni din acordul pentru cereale, a atacat imediat portul ucrainean Odesa, si a spus că navele care traversează Marea Neagră fără garanţiile sale de securitate ar fi în pericol.
Kremlinul susţine că s-ar putea întoarce la acordul pentru cereale stabilit anul trecut cu ONU şi Turcia, doar dacă Occidentul va relaxa regulile pentru exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Kremlin: Acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră a încetat. Impactul asupra cotației grâului