
Ucraina și Statele Unite ale Americii au ajuns la un acord privind resursele minerale. Liderul de la Kiev este așteptat la Washington. Semnarea acordului ar putea avea loc vineri, 28 februarie. Înțelegearea nu cuprinde nicio garanție de securitate din partea americană și nici nu dă asigurări privind continuarea livrărilor de arme, dar afirmă că Statele Unite doresc ca Ucraina să fie „liberă, suverană și sigură”, potrivit Reuters, care citează surse apropiate discuțiilor.
Audio PlayerAcordul prevede că Statele Unite vor exploata bogăţiile minerale împreună cu Ucraina, iar veniturile rezultate din aceasta vor intra într-un fond nou creat care ar putea fi „administrat în comun de Ucraina şi America”, potrivit France Press, care citează o sursă sub protecţia anonimatului.
„Responsabilii guvernamentali lucrează la detalii. (…) Avem în vedere vineri o vizită la Washington pentru a semna acordul”, a precizat sursa citată. Potrivit acestui înalt responsabil, americanii au „înlăturat toate clauzele care nu conveneau ucrainenilor”, inclusiv pe cea care prevedea suma de 500 de miliarde de dolari pe care resursele minerale ucrainene le-ar fi adus-o Statelor Unite.
Ucraina a cerut garanţii de securitate din partea Washington-ului ca parte a acestui acord. Potrivit sursei ucrainene, termenii acordului includ o referire la „securitate”, dar nu menţionează explicit rolul Statelor Unite.
„Este vorba despre o clauză generală care spune că America va investi într-o Ucraină suverană, stabilă şi prosperă”, a mai spus sursa citată.
Preşedintele american Donald Trump a cerut acest acord cu Ucraina cu scopul de a compensa Washingtonul pentru ajutorul militar şi financiar deja acordat, iar administraţia sa a crescut presiunile asupra liderului ucrainean Volodimir Zelenski ca să semneze documentul.
Zelenski a respins o primă versiune a acordului, insistând că „Ucraina nu este de vânzare”.
Sursa foto: Shutterstock