O instituţie pentru persoane cu dizabilități a fost lovită vineri de bombardamente ruse, lângă Harkov, în estul Ucrainei, însă fără a face victime, conform unui prim bilanţ al serviciilor de urgenţă, informează AFP.
“Duşmanul a lovit astăzi o instituţie specializată pentru persoane cu handicap lângă Oskil”, a anunţat pe Telegram şeful administraţiei regionale, Oleh Sinegubov.
El a precizat că 330 de persoane – dintre care 10 sunt în scaun cu rotile şi 50 cu mobilitate redusă – se aflau în clădire în momentul atacului, însă toţi erau “la adăpost” de bombardamente. Au putut fi evacuate 73 de persoane, a adăugat el.
“Din fericire, nu sunt victime”, au anunţat puţin mai târziu serviciile de urgenţă ucrainene, precizând că “toate cadrele din lemn ale clădirii au fost distruse la nivelul etajelor 2 şi 3”.
“Nu mai există încălzire, electricitate şi acces la apă”, a scris pe Facebook Iuri Şparaga, responsabilul pentru afaceri sociale al regiunii Harkov.
“Ruşii au întreprins din nou un atac brutal împotriva unor civili”, a deplâns Sinegubov. “Aceasta este o crimă de război împotriva unor civili, un genocid la adresa naţiunii ucrainene!”, a scris el pe canalul său de Telegram.
Acest bombardament intervine la două zile după lovituri aeriene care au lovit o maternitate şi un spital pediatric la Mariupol, port asediat din sudul Ucrainei. Aceste lovituri, care au suscitat un val de indignare în întreaga lume, s-au soldat cu trei morţi, printre care o fetiţă, şi numeroşi răniţi.
Spitalul pediatric din Mariupol era “operaţional”, a dat asigurări vineri o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, respingând astfel ideea susţinută de Moscova privind o “punere în scenă” de către “naţionaliştii” ucraineni.
Potrivit lui Sinegubov, armata rusă “nu are altă soluţie decât să atace cinic populaţia civilă” în faţa rezistenţei armatei ucrainene, după mai mult de două săptămâni de lupte.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a înregistrat 26 de atacuri asupra unor clădiri din sistemul sanitar ucrainean de la începutul invaziei ruse, care s-au soldat cu 12 morţi şi 34 de răniţi, a anunţat un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, în direct de la Lvov, în timpul unei conferinţe a ONU care se derula la Geneva.
Foto: Arhivă