Uber își propune să înceapă testele de zbor din 2020 și să facă ridesharing-ul aerian disponibil consumatorilor din 2023, începând cu orașele Dallas – Fort Worth și Los Angeles. Uber a încheiat parteneriate cu câteva dintre cele mai experimentate companii producătoare de aeronave ca: Aurora Flight Services (o subsidiară Boeing), Pipistrel Aircraft, Embraer, Bell și Karem Aircraft.
În prima zi a celei de-a treia ediții a summit-ului anual Elevate, Uber a dezvăluit noul concept de taxi aerian și a anunțat un nou oraș pilot Uber Air, alături de parteneriate care vor ajuta la lansarea primei rețele de aviație urbană.
Odată cu selectarea orașului Melbourne (Australia) ca primul oraș pilot Uber Air în afara SUA, compania anunță că începe testele de zbor din 2020, urmând ca activitatea comercială în acest sector să debuteze din 2023.
”Al treilea summit anual Uber Elevate a decolat din nou, pentru a arăta progresele făcute astfel încât Uber Air să facă parte din realitatea cotidiană din 2023. Rezervarea unui zbor prin simpla apăsare a unui buton e mult mai aproape decât credem, inclusiv apariția de noi heliporturi, noi modele de cabine de taxi aerian, noi modele de avioane și multe altele.
Elevate este viziunea Uber de a muta ridesharing-ul în aer, cu taxiuri aeriene electrice care protejează mediul și, în același timp, sunt silențioase și sigure”, a transmis Eric Allison, șeful Uber Elevate.
Uber nu va fabrica vehiculele, dar va lucra cu lideri din industrie pentru a realiza aeronave care să decoleze și să aterizeze 100% vertical (prin tehnologia eVTOL) și care vor folosi platforma Uber Air.
Pregătirile pentru proiectul ”taxiurilor zburătoare” avansează. Uber a încheiat și parteneriate pe zona de imobiliare cu Hillwood Properties. Compania a semnat două acorduri spațiale cu NASA: unul pentru dezvoltarea conceptelor de Management al Traficului fără Pilot și Sisteme Aeriene fără Pilot și un altul pentru explorarea de noi concepte și tehnologii pentru Mobilitate Aeriană Urbană. De asemenea, Uber a semnat un acord de cooperare pentru Cercetare și Dezvoltare cu Comandamentul de Cercetare, Dezvoltare și Inginerie al Armatei SUA, laboratorul de cercetare al armatei urmând să asiste la dezvoltarea și testele Uber Air. Toate acestea includ și o declarație inițială comună privind finanțarea unui fond comun de 1 milion de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei rotoarelor.