Confidenţialitate

Tusea convulsivă – o afecţiune periculoasă care poate fi prevenită prin vaccinare

Una dintre acestea este și bacteria Bordetella pertussis care infectează căile respiratorii și provoacă tusea convulsivă, numită popular tusea măgărească.

Afecțiunea se transmite foarte ușor prin picăturile de salivă exteriorizate prin strănut și tuse.

Debutul bolii este asemănător unei răceli obișnuite. Timp de 1-2 săptămâni copilului îi curge nasul, lăcrimează, strănută, apare febra și tusea ușoară. Contagiozitatea este ridicată.

Stadiul următor al bolii care poate dura de la una până la 10 săptămâni, constă în apariția tusei sacadate, cu lipsă de aer, care se termină cu o inspirație prelungită, șuierătoare.

Din cauza lipsei de oxigen, copilul se învinețește. La sugari respirația se poate opri și apar convulsiile. De asemenea, accesele de tuse se însoțesc de vărsături, care pot cauza deshidratare semnificativă. Urmează perioada de convalescență, simptomele dispărând treptat.

Spitalizarea se recomandă în cazul copiilor mici pentru că pot apărea complicații grave. Tratamentul constă în administrare de antibiotice, iar acest lucru trebuie făcut cât mai rapid. Copilul afectat trebuie să bea lichide suficiente pentru a fluidifica secrețiile și pentru a le expectora mai ușor.

Afectiunea este foarte periculoasa pentru copiii sub un an, la care rata mortalitatii in cazul tusei convulsive este foarte mare din cauza complicațiilor respiratorii. De aceea se recomandă vaccinarea antipertussis, singura metodă eficientă de prevenire a tusei convulsive.