Confidenţialitate

Turnul Eiffel la 128 de ani de la inaugurarea oficială – GALERIE FOTO

Construcția terminată pe 15 martie 1889 a fost deschisă publicului abia pe 6 mai. Structura a fost construită între anii 1887-1889 și a fost gândită drept arc de intrare la Expoziția Universală din Paris (1889), un târg care-și propunea și marcarea centenarului Revoluției franceze.

La 6 mai 1889, Turnul Eiffel este deschis oficial pentru vizitare. La 128 de ani de la inaugurarea oficială a Turnului Eiffel, pe europafm.ro am adunat o serie de imagini cu unul dintre cele mai cunoscute simboluri arhitecturale ale unui oraș.

Folosind fotografiile cu Turnul Eiffel, vă spunem povestea lui și vă purtăm într-un tur virtual în Paris.

În mai 1884, inginerul Gustave Eiffel le spunea colegilor săi din cadrul Entreprise Eiffel că guvernul se află în cautarea unui proiect de monument care să uimească opinia publică şi să marcheze centenarul Revoluţiei franceze.

A fost scânteia de la care a pornit, trei ani mai târziu, pe 28 ianuarie 1887, ridicarea Turnului Eiffel. Structura acestuia a fost construită între anii 1887-1889.

Din totalul de 6, 5 milioane de franci, necesarul estimat pentru construcţia Turnului Eiffel, statul francez a oferit o subvenţie de doar 1,5 milioane, iar restul a venit de la Eiffel, care primeşte astfel și dreptul de a exploata turnul, în beneficiul său, pe toată perioada celor douăzeci de ani de viaţă ai monumentului, cât fusese stabilit inițial să fie menținută construcția.

Azi, dacă ridicați privirea în sus, de la baza Turnului Eiffel, construcția este la fel de impresionantă.

Turnul Eiffel, numit şi „Doamna de fier” sau „Marea doamnă de fier”, a devenit cel mai vizitat simbol arhitectural din întreaga lume.

La 128 de ani de la inaugurarea oficială a Turnului Eiffel, acesta rămâne la fel de impresionant ca atunci când a fost ridicat drept arc de intrare la Expoziția Universală din Paris (1889).

Turnul are 3 nivele, iar accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul. La 31 martie 1889, când Gustave Eiffel celebra inaugurarea turnului, acesta a urcat cele 1.710 trepte până în vârf și a arborat steagul Franţei, pe fundalul a 25 de salve de pistol trase de la nivelul solului.

Pentru cei care vor să experimenteze senzații unice, merită rezistat la cozile care durează și mai multe ore pentru a putea lua biletele și a urca până în vârf.

Indiferent de condițiile meteo, edificiul are un farmec aparte, care atrage artiștii și turiștii.  Merită admirat ziua, dar și seara și noaptea. La fiecare ocazie specială, luminile îmbracă Turnul Eiffel.

18.038 piese metalice au fost îmbinate, cântărind 7.300 de tone, iar lucrările -au încheiat 2 ani şi 2 luni mai târziu. Azi, fiecare etaj oferă o priveliște aparte de la înâlțime: primul, situat la 57 metri înălţime, al doilea, la 115 metri, iar cel din vârf – la 276 metri.

La Turnul Eiffel, aflat pe malul stâng al Senei, între Câmpul lui Marte şi Grădinile Trocadéro, se ajunge cu metroul, autobuzul sau cu vaporul.