Turiștii care vor veni la mare în minivacanța de 1 mai vor găsi în terasele și restaurantele de pe litoral meniuri actualizate. Operatorii economici care își vor deschide unitățile la începutul sezonului estival trebuie să respecte ordinul ANPC prin care consumatorul este informat despre ingredientele folosite în mâncare.
Pe litoral abia de acum încolo se vor deschide restaurantele și terasele din stațiuni. Conform Ordinului ANPC, patronii vor trebui să fac meniul cu preparate in care să treacă aportul caloric, aditivii, numărul de E-uri, informații suplimentare.
„Acest ordin, unic în Europa, vine peste alte patru obligații pentru fiecare meniu. Și astfel, de la o pagină ajungem la zece. Nu spun că este rău sau bine, este un ordin și trebuie să îl respectăm cu totul”, spune Ion Cosma, managerul unui restaurant de pe litoral.
Pentru a afla cum trebuie să procedeze exact, agenții economici i-au chemat la discuții lămuritoare pe reprezentanții ANPC. Sănătatea turistului este primordiala, a declarat Corina Martin de la asociatia RESTO:
„Cei care nu doresc să mănânce un produs care are prea multe E-uri au dreptul să fie informați, au astfel posibilitatea să facă cea mai bună alegere”.
Turistul trebuie să primească meniuri detaliate, astfel încât să știe exact ce mănâncă, a precizat și președintele ANPC, Horia Constantinescu:
„De la 1 mai, așa cum am promis, vom aplica sancțiuni gradual, iar in cazul în care măsurile nu sunt respectate și lucrurile se dovedesc a fi rău intenționate luăm în calcul inclusiv inchiderea defintivă a operatorului economic”.
Horia Constantinescu i-a indemânat pe turiști să facă sesizări la ANPC dacă vor fi nemulțumiți.
Sursa foto: Ghiulfer Predescu