Mai puține deșeuri pe plajele de pe litoralul românesc. Vestea bună este adusă de ONG-ul Mare Nostrum, care în fiecare anotimp monitorizează sectoarele importante de plajă de pe țărmul românesc al Mării Negre. Voluntarii organizației anunță că în luna noiembrie au identificat cu 4.000 de deșeuri mai puțin față de perioada similară a anului trecut.
În urma monitorizărilor efectuate de organizația Mare Nostrum pe opt sectoare de plajă, în luna noiembrie, concluziile par îmbucurătoare.
S-au identificat mai puține deșeuri față de anul trecut.
Per total, au fost adunate aproape 14.000 de deșeuri din plastic, textile, cauciuc, hârtie, carton, lemn, sticlă, ceramică și metal.
Anul trecut, în aceeași perioadă fuseseră identificate aproape 18.000 de deșeuri. În fruntea listei sunt paiele și bețele de amestecat. Mangerul de proiect Angelica Paiu oferă o variantă simplă pentru scăderea număruilui acestor deșeuri:
„Turiștii să renunțe la paiele din plastic, adică să nu le mai solicite la bar și să le înlocuiască cu varianta de paie de bambus sau metal, pe care le pot igieniza foarte ușor și care ocupă foarte puțin loc în geanta de plajă”.
Plaja din Năvodari a fost cel mai “murdar” sector
Pe locurile doi și trei sunt Saturrn și Mamaia Nord. Aceste sectoare ocupă, de altfel, un loc în top 3 cele mai murdare porțiuni de plajă la monitorizările efectuate de Mare Nostrum în ultimii ani.
Sunt mulți operatori care au mare grijă de plajele pe care le administrează însă nu pot face față numărului mare de gunoaie pe care turiștii le lasă le lasă în urmă, precizează Angelica Paiu:
„Responsabilitatea este de ambele părți. Nu putem să ne uităm mereu la operatorii de plajă și să îi arătăm cu degetul, când noi aruncăm mucurile de țigară unde nimerim și săpăm gropi în nisip pentru a aduna deșeurile”.
Cele mai multe deșeuri identificate de voluntarii Mare Nostrum pe plajele de pe litoralul românesc, peste 80% din total, sunt cele din plastic.