Traficul turistic internațional va scădea cu 20% – 30% în 2020, potrivit Organizației Mondiale a Turismului, iar estimările OECD sunt extreme de sumbre în ce privește turismul mondial, scăderea putând ajunge la 70%, dacă activitatea nu este reluată până în septembrie.
Pentru Uniunea Europeană, situația este alarmantă pentru că 11% dintre locurile de muncă din UE sunt în turism. Mai mult de 12 milioane de europeni își văd amenințat locul de muncă și, implicit, sursa de venit. Aproape 3 milioane de firme au ca domeniu de activitate turismul, marea lor majoritatea fiind unele medii sau mici.
Comisarul European pentru Piața Internă, Thierry Breton, pledează pentru un ajutor masiv dat sectorului turistic pentru a se redresa rapid, dar sustenabil, ținând în același timp cont de siguranța și sănătatea turiștilor.
“Dincolo de criza sanitară, trecem printr-un veritabil șoc economic cum nu a mai fost altul din 1929 încoace“, a declarat comisarul în Comisia pentru Transporturi și Turism din Parlamentul European.
“La nivel mondial, industria turistică va înregistra pierderi cuprinse între 275 și 400 de miliarde de euro în acest an. La nivel european, ne așteptăm la pierderi de 50% pentru hoteluri și restaurant, de 70% pentru operatorii din turism și de 90% pentru companiile aeriene”.
Comisia Europeană este preocupată de sprijinirea turismului în acest moment de cumpănă, dar și de redresarea lui pe termen mediu și lung. În același timp, însă, este importantă reluarea activității fără riscuri suplimentare nici pentru turiști, nici pentru angajații din turism. Prin urmare, Comisia are în vedere atât un plan gradat de relaxare a restricțiilor de circulație, cât și un plan de asigurare a măsurilor de igienă și protecție necesare în noul context, al conviețuirii cu noul coronavirus.
O campanie de informare Europa FM derulată cu sprijinul Comisiei Europene în România.