Unele companie de navigație trimit turiști voluntari pentru a vedea care este impactul croazierelor asupra echipajelor și pasagerilor.
Pe vremuri, turiștii de pe navele de croazieră care acostau în portul Constanța era întâmpinați cu mare fast. Fanfare, flori, dansuri populare.
Turismul de croazieră în Marea Neagră a avut însă de suferit în ultimii 13 ani. Au fost ocuparea Crimeii, problemele de securitate din Ucraina, iar pandemia i-a pus, anul trecut, capac.
Anul acesta insă în portul Constanța sunt deja programate 26 de nave de pasageri. Cu un altfel de turism, spune consultantul în turism Corina Martin:
„Unele companii de croaziere au anunțat că lansează o invitație pentru pasageri voluntari, care se oferă pentru a testa la bordul acestor nave cum arată în acest moment un voiaj pe o navă de croazieră.”
În aceste condiții, navele vor avea o capacitate de pasageri redusă până la jumătate. Chiar și așa, cel puțin 10.000 de turiști de croazieră sunt așteptați pe litoral. Directorul portului Constanța, Florian Goidea:
“Oricum, Constanța este cel mai atractiv port din marea Neagră privind turismul de croazieră deoarece oferim pentru întreaga gamă de vârstă, turism istoric, turism ecumenic, turism estival, cluburi pentru tineret.”
Iar Terminalul de pasageri din portul Constanța oferă toate condițiile impuse de autorități pentru asigurarea unor fluxuri diferite de turisti la operatiunile de control.
Până acum, la Constanța și-au anunțat sosirea nave de pasageri sub pavilion Malta, Bahamas sau Elveția. Nu este însă exclus ca in funcție de evoluția pandemiei, unele dintre croaziere să fie anulate.