Confidenţialitate

Turcia: Parlamentul a adoptat „legea presei”, ce prevede până la 3 ani de închisoare pentru răspândirea de „informaţii false sau înşelătoare”

În Turcia, în perspectiva alegerilor generale din iunie 2023, Parlamentul de la Ankara a adoptat joi seară o lege privind dezinformarea, lege care prevede până la trei ani de închisoare pentru răspândirea de „informaţii false sau înşelătoare”.

Proiectul de lege a stârnit numeroase îngrijorări în cercurile jurnalistice şi în rândul organizaţiilor pentru drepturile omului, ai căror membri s-au mobilizat la începutul lunii, protestând, mascați în negru, în faţa Parlamentului.

Pe lângă ziare, radiouri și televiziuni, legea vizează reţelele de socializare şi site-urile, cărora li se va cere să denunţe şi să comunice informaţiile personale ale utilizatorilor acestora, acuzaţi că răspândesc ştiri false.

Dezbătute de la începutul lunii octombrie, cele 40 de articole ale legii intitulate oficial „legea presei”, au făcut obiectul a numeroase amendamente depuse fără succes de opoziţie, care denunţă o „lege a cenzurii”.

Unul dintre articole, în special, prevede pedepse cu închisoarea de la unu la trei ani pentru „răspândirea de informaţii false sau înşelătoare, contrare securităţii interne şi externe a ţării şi de natură să dăuneze sănătăţii publice, să tulbure ordinea publică, să răspândească frica sau panică în rândul populaţiei”.

„Legea presei”, criticată de mai multe organizații

Proiectul de lege a fost depus în parlament în primăvară de deputaţii din partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care urmăreşte să câştige un nou mandat în vara anului viitor.

12 asociaţii şi sindicate ale jurnaliştilor, inclusiv Reporteri Fără Frontiere, au denunţat proiectul de lege, criticând o încercare de cenzură din partea guvernului.

Potrivit unui clasament al organizației Reporteri Fără Frontiere, în 2022 Turcia ocupă locul 149 din 180 în privinţa libertăţii de informare.

Citește și: Germania și aliații NATO, printre care și România, vor să achiziționeze în comun sisteme de apărare aeriană. „Ne asumăm responsabilitatea comună pentru securitatea în Europa”

Foto: Shutterstock