La Istanbul începe astăzi procesul în care doi cunoscuţi jurnalişti turci sunt acuzaţi, printre altele, de spionaj.
Publicația pentru care lucrează a relatat despre implicarea Turciei în conflictul din Siria, fapt care l-a înfuriat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
De la venirea acestuia la conducerea țării, în august 2014, aproape 2.000 de oameni au fost acuzaţi că l-au insultat.
Can Dundar , editorul şef al publicaţiei Cumhuriyet şi Erdem Gul , şeful redacţiei din Ankara, sunt acuzați de publicarea unor secrete de stat, că au militat pentru înlăturarea guvernului și ar fi ajutat o organizație teroristă.
Acuzațiile au fost lansate după ce ziarul acestora – cel mai important al opoziției turce – a publicat un articol care acuza guvernul de la Ankara că livrează ilegal arme rebelilor sirieni.
Informațiile au alimentat speculațiile despre legături ale executivului turc cu grupurile islamiste siriene.
Procurorii au cerut condamnarea pe viață și o pedeapsă suplimentară de 30 de ani pentru fiecare dintre cei doi jurnaliști.
La finalul lunii februarie, jurnaliștii au fost eliberați din arest după trei luni, Curtea Constituțională turcă a considerat că le-a fost violată libertatea de exprimare.
Sentința a stârnit furia președintelui Recep Tayyip Erdogan, care a amenințat cu dizolvarea Curții Constituționale, una dintre puținele instituții necontrolate de regimul său.
Procesul este descris de opoziția turcă și media occidentală drept o încercare a liderului de la Ankara de a-și elimina adversarii.