Mai bine de 270 de persoane au fost judecate alături de militarul turc – printre ele, ofițeri, avocați, profesori universitari și ziariști.
Cîteva zeci de persoane au fost condamnate împreună cu generalul Bașbug. Șef al statului major între 2008 și 2010, el se consideră nevinovat. Potrivit procurorilor, complotiștii ar fi încercat să răstoarne guvernul dominat de Partidul islamist al Dreptății și Dezvoltării.
Alte capete de acuzare: apartenența la o organizație teroristă și posesia ilegală de arme. Aproximativ o mie de persoane s-au strîns în preajma tribunalului ca să protesteze împotriva sentinței – poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva lor.
De la venirea la putere a lui Recep Tayyip Erdogan, în 2002, sute de militari (activi ori în rezervă) au fost trimiși la pușcărie.
Criticii guvernului susțin că dovezile invocate în instanță ar fi neconcludente și că, de fapt, partidul de la putere continuă să-și persecute opozanții.
Armata Turciei se consideră ‘gardianul’ Constituției laice a țării – conducerea sa a organizat trei lovituri de stat între anii 1960 și 1980. Relațiile sale cu Partidul Dreptății și Dezvoltării au fost întotdeauna încordate. Unii observatori externi au constatat că armata s-a comportat adesea ca și cum ar fi deasupra legii, însă au adăugat că acest proces pare viciat.