Aflată în imediata apropiere a conflictului din Siria, Turcia s-a confruntat în ultimul an cu mai multe atacuri și atentate sinucigașe. Mare parte dintre ele au fost revendicate de teroriștii grupării jihadiste Statul Islamic sau de mișcări afiliate Partidului Muncitoresc din Kurdistan. În urma lor rămân sute de morți și mii de răniți.
Pe 20 iulie 2015, la Suruc, în apropiere de granița cu Siria, 34 de persoane sunt ucise într-un atac revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic. Atentatul determină Turcia să intre în lupta cu teroriștii, iar aviația începe să bombardeze poziții ale jihadiștilor dar și zone controlate de separatiștii kurzi. Raidurile aeriene reprezintă și anularea armistițiului care dura de mai bine de doi ani, dintre kurzi și autoritățile turce.
Sute de oameni se strâng pe 10 octombrie în fața unei gări din Ankara și organizează un miting pentru pace. Teroriștii ISIS profită de adunare și pun la cale un nou atac. Peste 100 de persoane sunt ucise, iar poliția anunță că atacul a fost pus la cale de doi atacatori sinucigași.
Iar atacurile nu se opresc aici: pe 12 ianuarie 11 turiști germani sunt uciși de un kamikaze sirian, într-o zonă turistică din Istambul, iar la Ankara, pe 17 februarie, 29 de persoane sfârșesc într-un nou atentat care vizează autobuze militare. Atacul este revendicat de o grupare militantă kurdă.
Pe 13 martie, tot la Ankara, aceeași grupare kurdă mai revendică un atentat – o mașină capcană este detonată în centrul orașului. 34 de persoane sunt ucise.
Șase zile mai târziu, la Istanbul, jihadilștii ISIS sunt acuzați de un nou atac. De această dată un kamikaze ucide patru persoane pe o stradă comercială.
Înainte de atentatul de pe aeroportul Ataturk, cel mai recent atac a avut loc pe 7 iunie, tot la Istambul, când o mașină capcană a provocat moartea a șapte ofițeri de poliție și patru civili.