Rezultatele neoficiale, după numărarea a 98,20% din voturi, arată că turcii aprobă modificările constituționale promovate de președintele Recep Tayyip Erdogan, modificări care îi vor aduce acestuia puteri sporite și, practic, transformă Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidențială.
Voturi în favoarea modificării Constituției: 51,31%
Voturi împotrivă: 48,69%
(potrivit agenției Anadolu)
În timp ce președintele Erdogan și-a felicitat partenerii politici pentru victorie, principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), a anunţat pe Twitter că obiectează faţă de luarea în calcul a 2,5 milioane de voturi.
Dintre acestea, 1,5 milioane nu au ştampila Înaltei Comisii Electorale.
Anterior, vicepreşedintele principalului partid de opoziţie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), Erdal Aksunger, a denunţat acţiuni ilegale comise în favoarea Guvernului la referendumul de duminică pentru extinderea prerogativelor preşedintelui, relatează Reuters.
Referendumul în care aproximativ 86% dintre turcii cu drept de vot s-au prezentat la urne, aduce cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.
Ce prevăd amendamentele constituționale aprobate la referendum?
- Dispare funcția de prim-ministru. Președintele devine șef al guvernului.
- Președintele va numi miniștrii și va avea un număr de vicepreședinți.
- Parlamentul nu va mai monitoriza activitatea cabinetului și nu va mai avea dreptul să îl demită prin moțiune de cenzură.
- Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică.
- Șeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.
Adoptarea noului sistem îi va permite președintelui Recep Tayyip Erdoğan să candideze pentru încă două mandate la preşedinţie, ceea ce ar însemna că poate rămâne la conducerea statului până 2029.
#Breaking | President Erdogan congratulates heads of AK Party, MHP and BBP on referendum victory pic.twitter.com/KLufzQgL3k
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) 16 aprilie 2017