Jurnaliștii sunt acuzați că, prin articolele pe care le-au scris, ar fi susținut grupări teroriste și mișcarea lui Fethullah Gulen.
Organizația non-guvernamentală Reporteri Fără Frontiere consideră acest proces un atac la adresa libertății de exprimare și cere Franței să facă presiuni asupra Turciei.
Cele 17 persoane trimise în judecată sunt jurnaliști și foști și actuali manageri ai cotidianului Cumhurriyet (Republica) ziar fondat în 1924, cu cel mai mare tiraj din țară și printre puținele care îl critică pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan
Jurnaliștii au fost reținutți în octombrie anul trecut, după ce a fost instaurată starea de urgență ca urmare a presupusei lovituri de stat din 15 iulie 2016. Toți sunt acuzați că ar fi sprijinit și ajutat diferite organizații teroriste armate, printre care PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, Partidul Revoluţionar al liberării Poporului şi mişcarea clericului Fettulah Gulen, considerat a fi cel care ar fi pus la cale tentativă de lovitură de stat de anul trecut.
Jurnaliștii spun că dimpotrivă au criticat întotdeauna cele trei grupări și consideră acest proces ca fiind unul politic.
Procesul este emblematic pentru tot ceea ce se întâmplă în Turcia, țară care a devenit cea mai mare închisoare pentru jurnaliști – consideră președintele organizației Reporteri Fără Frontiere, Pierre Haski. De altfel, 166 de jurnaliști turci se află în prezent în spatele gratiilor. Organziația Reporteri fără Frontiere cere statelor Uniunii Europene să ia atitudine. Președintele ”Reporteri Fără Frontiere”, Turcia a devenit o democratură, adică un amestec între democrație și dictatură, deoarece se păstrează aparențele pluralismului, dar există un control din ce în ce mai strict asupra instituțiilor.
Dacă vor fi găsiți condamnați, acuzații riscă până la 43 de ani de detenție.