Ministrul Muncii susține că există mai multe variante pentru eliminarea pensiilor speciale, care vor fi puse la dispoziția grupului de lucru constituit în acest sens la nivelul coaliției de guvernare.
Raluca Turcan amintește că sunt aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale în România, care au pensii, în medie, de 9.500 de lei.
„Avem șase alte legi speciale, cu excepția celor ocupaționale din sectorul de apărare și ordine publică, unde există inechități destul de mari și aici mi-aș dori să văd acțiunea politică parlamentară a tuturor celor care s-au concentrat pe pensiile parlamentarilor, pentru că avem aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale care au pensia medie de aproximativ 9.500 de lei, în timp ce 4,9 milioane de pensionari din sistemul public de pensie au o pensie medie de 1.500 de lei. Dintre aceștia, aproximativ 2,5 milioane trăiesc sub pensia medie”, a explicat, sâmbătă, Raluca Turcan.
Potrivit ministrului liberal, la nivelul coaliției s-a constituit un grup de lucru pentru eliminarea pensiilor speciale.
Săptămâna aceasta, pensiile speciale ale parlamentarilor au devenit istorie. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care acestea au fost eliminate, ultimul pas pentru intrarea în vigoare a actului normativ.
Foștii parlamentari beneficiari de pensii speciale i-au cerut Avocatului Poporului să atace legea la Curtea Constituțională, dar Renate Weber a spus că nu există niciun motiv pentru un astfel de demers.
Actul normativ a fost adoptat săptămâna trecută de Parlament, aproape în unanimitate, UDMR fiind singurul partid care nu a votat acest proiect.
Foarte important, legea prevede inclusiv eliminarea pensiilor speciale aflate în plată.
Iar acestea nu sunt deloc puține. În prezent, un număr de 827 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale al căror impact bugetar este aproximativ un milion de euro pe lună. Pensiile speciale sunt cuprinse între 2.000 și aproape 15.000 de lei pe lună.
Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse în 2015 la inițiativa și cu votul PSD.