Focar de gripă aviară în România: autoritățile au raportat instituțiilor internaționale apariția unor astfel de cazuri în localitatea Mihail Kogălniceanu din Tulcea. Mai multe găini dintr-o gospodărie au fost găsite moarte, iar analizele au confirmat prezența virusului H5N1.
Mitică Tuchilă, directorul executiv al Direcției Sanitare și Veterinare Tulcea (DSVSA): „S-a instituit o zonă de restricție de zece kilometri”
Focarul de gripă aviară a fost confirmat într-o gospodărie din comuna tulceană Mihail Kogălniceanu din Tulcea, unde au murit patru găini, a spus la Europa FM Mitică Tuchilă, directorul executiv al Direcției Sanitare și Veterinare Tulcea.
„Au fost descoperite în exploatația respectivă 20 de rațe, două găini, iar în urma anchetei epidemiologice s-a constatat, din efectivul de 27 de găini deținute de proprietar, patru au murit și 21 au fost sacrificate de necesitate. S-a instituit o zonă de restricție de zece kilometri. Medicii veterinari au luat probe. Din datele avute până în momentul de față se constată că boala nu a difuzat. Focarul a fost izolat”, a declarat la Europa FM Mitică Tuchilă, directorul executiv al al Direcției Sanitare și Veterinare Tulcea.
Autoritățile nu exclud ca virusul să fi fost adus de păsări sălbatice, Tulcea fiind pe culoarul de migrației al acestora.
Păsările bolnave nu mai mănâncă, stau cu aripile căzute, au creasta umflată și scurgeri de secreții din cioc și nări.
Virusul gripei aviare – H5N1 – se transmite de la păsări la om, iar autoritățile sanitare vin cu recomandări
„Pentru gospodăriile private, evitarea contactului cu păsările sălbatice. Pentru fermele de pui de creștere, de găini ouătoare întărirea măsurilor de biosecuritate, dezinfecții. Virusul este H5N1. Se poate transmite și la om cu semne respiratorii”, a mai precizat directorul executiv al Direcției Sanitare și Veterinare Tulcea.
Pentru fermele de pui și găini, autoritățile sanitare recomandă întărirea dezinfecției și evitarea contactului cu păsările sălbatice.
Deși analizele au confirmat încă de vineri focarul de gripă aviară, Autoritatea Națională Sanitară și Veterinară nu a dat un comunicat de presă în acest sens.
România s-a confruntat în 2005 cu o epidemie de gripă aviară, care s-a manifestat doar la păsări. În ultimii ani, cazuri de gripă aviară au fost confirmate în România, doar la păsări sălbatice: în 2022, la o lebădă, iar în 2020, la o gâscă sălbatică.
Sursa foto: Shutterstock