În Tulcea, autoritățile par să fi găsit o soluție în lupta cu numărul mare de șacali: ar vrea să aducă în Munții Măcinului o haită de lupi. E nevoie, însă, de un studiu de impact care să arate că introducerea lupilor în rezervație va avea, cu adevărat, acest efect. În ultima perioadă, populația din unele zone din apropiere de Parcul Național Munții Măcinului dar și din Deltă s-a plâns din cauza înmulțirii şacalilor.
Conducerea Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului consideră că lupul este singura soluţie pentru a ţine sub control efectivele de şacali, care au produs pagube comunităţilor din zona Munţilor Măcinului.
Asemenea situații au reclamat localnicii din comuna Luncaviţa, aflată în perimetrul Parcului Naţional dar și locuitorii din Delta Dunării.
„Prezenţa lupului inhibă dezvoltarea populaţiei de şacal”, declară directorul Administrației Parcului Munții Măcinului Viorel Roşca, într-un interviu pentru Agerpres.
Au început formalitățile pentru realizarea unui studiu care să arate efectul asupra populaţiei de şacali dacă s-ar aduce, într-adevăr, o haită de lupi în rezervație. Însă, un asemenea studiu ar dura aproximativ doi ani, spun experții.
Pe 20 decembrie 2022, au fost văzute urme de lup, în zona Hamcearca. Iar studiul de impact ar urma să arate din ce cauză masculul sau femela alfa care ajunge până aici nu se întoarce cu ceilalţi membri ai haitei, spune directorul Parcului Natural.
La fel se întâmpla și în 2007, când în rezervaţie au fost observate urme de lup, însă acestea nu au fost urmate de stabilirea unei populaţii în zonă.
Iorgu Ianuși:
Foto: Shutterstock