Confidenţialitate

Tudorel Toader : Nu OUG 13 a fost problema, ci faptul că a fost adoptată noaptea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European că problema nu a fost Ordonanţa de Urgenţă 13 prin care erau dezincriminate mai multe infracţiuni, ci faptul că actul normativ a fost adoptat noaptea.

”Ordonanţa de urgenţă în sine nu a fost o problemă. Problema a fost poate de procedură: când şi cum a fost adoptată. Societatea a reacţionat la faptul că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce-i foarte adevărat şi foarte nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase ordonanţa să intre în vigoare în ziua în care a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de zece zile pentru ca ordonanţa să intre în vigoare, de unde personal am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă, decât un gând de a legifera în fapt de seară”, a declarat Tudorel Toader în cadrul dezbaterilor din comisia LIBE.

Tudorel Toader a criticat ancheta făcută de DNA asupra modului în care a fost adoptată OUG 13, spunând că decizia Curţii Constituţionale (CCR) de constatare a unui conflict juridic între puterea legislativă şi justiţie este una care îi place foarte mult.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Curtea Constituţională a dat o decizie care mie îmi place foarte mult, o decizie de principiu prin care a statuat că legiuitorul are competenţa să aprecieze oportunitatea unei legi, că procurorul nu are competenţa să-i urmărească penal pe miniştrii care au libertatea să aprecieze când şi cum adoptă un act normativ. Prin decizia pe care a dat-o, CCR a statuat că a existat un conflict juridic. Important este ce a statuat pentru viitor: că procurorul nu poate ancheta miniştrii care adoptă acte normative”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei a avertizat, de la Bruxelles, ca toate cele trei puteri “să rămână în matca lor constituţională” şi să nu mai intervină una în atribuţiile celeilalte.

Tudorel Toader: Graţierea nu este soluţia miracol pentru situaţia din penitenciare, e nevoie de măsuri complementare

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri în cadrul unei dezbateri din comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului Europeanlegea graţierii nu este o soluţie miracol şi că pentru rezolvarea situaţiei din penitenciare este nevoie de măsuri complementare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Avem 27.234 de deţinuţi în penitenciare. Avem perspectiva deloc plăcută a unei decizii pilot de la CEDO de a fi condamnaţi pentru încălcarea condiţiilor de detenţie. Există în Parlament un proiect de lege pentru graţiere. Ieri am cerut amânarea pentru ca Guvernul să vină din urmă cu măsuri complementare pentru că graţierea nu este soluţia miracol care să rezolve în prezent şi pe viitor problema supraaglomerării din închisori”, a declarat Tudorel Toader în cadrul dezbaterilor pe tema democraţiei şi justiţiei din România din comisia LIBE a Parlamentului European.

Comisia juridică a Senatului a amânat, pentru trei săptămâni, discuţiile privind proiectul Legii graţierii, la solicitarea Ministerului Justiţiei, pe motiv că Executivul va veni cu un set de măsuri complementare pentru situaţia din penitenciare. Ministrul Tudorel Toader a afirmat că va discuta cu premierul Sorin Grindeanu inclusiv posibilitatea retragerii proiectului.