Confidenţialitate

Tudorel Toader: „Într-o lume normală, este inadmisibil ca Preşedintele Republicii să aştepte demisia Ministrului Justiției pentru proiecte de acte normative “

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacționat printr-o postare publică pe Facebook după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia.

Solicitarea a venit după ce Comisia de la Veneţia a desfiinţat legile Justiţiei şi modificările la Codurile penale operate de PSD.

„Într-o lume normală, este inadmisibil ca Preşedintele Republicii să aştepte demisia Ministrului Justiției pentru proiecte de acte normative care nu au fost inițiate, elaborate sau promovate de catre Ministerul Justitiei- ma refer l-a modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala ! Ramane valabil ceea ce afirmam si in cursul zilei de ieri – este preferabil ca intai sa ne documentam apoi sa vorbim !“, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Întrebat săptămâna trecută, într-o emisiune Antena 3, de ce a fost nevoie de controversata ordonanţă emisă de Guvern în domeniul Justiției, Tudorel Toader a răspuns: “A fost nevoie din foarte multe motive. Pe de-o parte, am pornit de la avizul preliminar al Comisiei de la Veneţia, am pornit de la faptul că, la rândul ei, Comisia Europeană când ne evaluează se raportează la raportul Comisiei de la Veneţia, la avizul acesteia, am pornit de la faptul că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), la rândul lui, se raportează la Comisia de la Veneţia, dar am pornit şi de la unele solicitări venite în mod explicit de la Consiliul Superior al Magistraturii.

După aceea, Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, MCV-ul, CSM-ul, dar am constatat şi noi nişte necesare corelări şi atunci le-am combinat”.

Tudorel Toader a adăugat că s-a prezentat personal de două ori la sediul Comisiei de la Veneţia, unde a discutat câteva posibile soluţii pentru îmbunătăţirea legislaţiei, pentru armonizarea şi eliminarea unor neconcordanţe şi preluarea unora dintre recomandările acestui for.