Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a comentat, într-o declarație de presă, mesajul transmis azi de Comisia Europeană privind statul de drept. ”Nici factorul politic și nici alți factori nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale după cum nu pot solicita nici modul de soluționare a anchetei”, spune Tudorel Toader.
”Guvernul nu a interferat și nu interferează cu activitatea organelor de urmărire penală și nici a instanțelor de judecată”, a ținut să sublinieze ministrul.
Comentând referirile la MCV ale oficialilor europeni, ministrul român al Justiției spune că ”personal, exprim convingerea că recomandarea MCV e valabilă și pentru emitenții ei”. El a apreciat că declarațiile de azi vin și în contextul alerilor europarlamentare, programate în luna mai.
”De dată recentă văd cum oficiali europeni își exprimă îngrijorări dar îngrijorările sunt exprimate cu caracter preventiv, dar cu un puternic potențial electoral”, spune Tudorel Toader.
”Capacitatea Uniunii de a respecta statul de drept este esențială, acum mai mult decât oricând. În primul rând, pentru că este vorba despre valorile noastre fundamentale, despre cine suntem. În al doilea rând, deoarece funcționarea UE în ansamblul său depinde de respectarea statului de drept în toate statele membre.
Acum a venit momentul să reflectăm, împreună cu toate instituțiile, cu toate statele membre și cu diferite autorități și părți interesate, la modalitățile de apărare și de consolidare a statului de drept în Uniune.”, a declarat în urmă cu puțin timp prim-vicepreședintele Frans Timmermans.
În ultimii ani, statul de drept a fost supus unor presiuni crescânde în Europa. În dezbaterile care au avut loc la nivelul Uniunii și la nivel internațional, precum și în cadrul societății civile, s-au exprimat preocupări comune și concrete privind statul de drept. A devenit clar că trebuie depuse mai multe eforturi pentru a asigura apărarea, consolidarea și respectarea statului de drept pe întregul teritoriu al Uniunii.
”Apărarea, consolidarea și respectarea statului de drept în Uniune sunt responsabilitatea comună a instituțiilor UE și a tuturor statelor membre”, se arată într-o luare de poziție a Comisiei Europene.
Comisia a recurs deja la o gamă largă de instrumente pentru a monitoriza, a evalua și a răspunde cu rigurozitate preocupărilor legate de statul de drept în statele membre. Printre aceste instrumente se numără Cadrul privind statul de drept, procedura inițiată în temeiul articolului 7 alineatul (1) din TUE, procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, precum și semestrul european, tabloul de bord privind justiția în Uniunea Europeană și mecanismul de cooperare și de verificare (MCV).