Controversele legate de decizia de revocare din funcție a șefei DNA continuă. După ce juriștii au pus sub semnul întrebării legalitatea mandatului unui judecător de la Curtea Constituțională, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ieșit să îl apere.
Mandatele actualilor judecători ai Curții Constituționale nu sunt afectate de decizia recentă prin care se arăta că nimeni nu poate sta mai mult de nouă ani la Curte. Așa s-ar rezuma mesajul postat de Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.
„Decizia Curţii produce efecte numai pentru viitor, de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial, fără să afecteze mandatele în curs”, scrie ministrul Justiției.
Cazul în apărarea căruia iese ministrul Justiției este cel al judecătorului Petre Lăzăroiu – numit acum 10 ani de președintele Traian Băsescu pentru un rest de mandat, apoi reconfirmat. Punerea sub semnul întrebării a legalității mandatului său înseamnă și chestionarea deciziei de miercuri în urma căreia Laura Codruța Kovesi ar urma să fie revocată de președinte de la șefia DNA.
În analiza lui Tudorel Toader, prezența lui Petre Lăzăroiu la Curte ar fi, în continuare, legală. Argumentul său: decizia din 20 martie se referă la un proiect de lege întors între timp în Parlament. Așadar Curtea Constituțională ar funcționa în continuare după legea veche, iar limitarea de 9 ani s-ar aplica doar viitorilor judecători.
„Decizia nr.136 din din 20 martie 2018 a fost pronunțată în controlul de constituționalitate a priori, preventiv, înainte de promulgare. Efectele deciziei – legea nu a fost promulgată, nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, nu a intrat în vigoare, iar Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale. Legea nr.47/1992, în integralitatea ei, se bucură în continuare de prezumția de constituționalitate, care se atașează oricărui act de reglementare ce face parte din dreptul pozitiv. Altfel spus, procedura constituțională și legală este în curs, iar până la adoptarea şi intrarea în vigoare a normelor de modificare a Legii nr.47/1992, aceasta continuă să se aplice în redactarea în vigoare”, consideră Tudorel Toader.
Juriștii care au ridicat această problemă susțin, pe de altă parte, că dacă Curtea Constitițională și-ar respecta propriile decizii, atunci l-ar sesiza pe președinte să facă o nouă numire în locul lui Petre Lăzăroiu. Acest lucru nu s-a întâmplat după ce decizia din 20 martie a ajuns în Monitorul Oficial și a devenit, astfel, general obligatorie.