La scurt timp după reacția lui Liviu Dragnea venită în ziua anunțării decesului omului de afaceri Dan Adamescu, Tudor Chirilă sublinia pe pagina de Facebook: ”Adamescu (Dumnezeu să-l ierte) a decedat într-o clinică privată, nu în penitenciar. Cât de naiv să fii să crezi că lui Dragnea chiar îi pasă de altceva sau altcineva decât de procesul lui care are termen de judecată pe 31 ianuarie?”.
Nu este însă prima dată în ultimele zile când Tudor Chirilă ia atitudine în spațiul public față de încercările unor politicieni de a denatura adevărul pentru a pune în practică o agendă ascunsă. Joi, în direct în Deșteptarea, artistul a comentat evenimentele ultimelor săptămâni din România și a vorbit despre rolul pe care consideră că artiștii ar trebui să îl aibă în spațiul public.
”Se alimentează ideea că un artist trebuie să stea în banca lui, să-și vadă de treaba lui și să nu facă politică. Și aici ar trebui să operăm cu o disticție: un om care-și spune părerea vis-a-vis de lucruri care-l afectează în mod direct și țin de colectivitate, de comunitate și de cetate…Eu cred că ceea ce se numește și riscă să devină limbaj de lemn în societatea civilă înseamnă exact asta – faptul că îți spui părerea, nu înseamnă că fac politică. Cetățenii au obligația să facă politică, nu doar atunci când se duc la vot, ci tot timpul”, a spus Tudor Chirilă la Europa FM.
Într-un ton ironic, Tudor Chirilă a spus, în Deșteptarea, că ”Liviu Dragnea a încălcat ordinea în partid în mod flagrant și pentru asta va plăti, pentru că în PSD există un singur om care poate să vorbească despre două aspecte: lovitura de stat și mineriade. El este Ion Iliescu. Faptul că Dragnea a atins acest subiect spunând că protestele din stradă au fost o mineriadă, o să-l coste. Și-a dat cu părerea unde nu se pricepe. Nu știe să facă nici mineriade și nici lovituri de stat. Eu știu că PSD-ul e un partid organizat. Acolo e o ierarhie – nu vorbești așa, când vrei tu”.
La finalul anului trecut, procurorii militari din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane, a anunţat procurorul militar Marian Lazăr.