Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tuberculoza reprezintă o importantă amenințare la adresa sănătății publice din România. Astfel, este necesar să cunoaștem informații de bază despre aceasta.
Tuberculoza este o boală de natură infecțioasă, bacteriană, provocată de bacilul Koch. Acesta atacă frecvent plămânii, dar în formele mai rare, poate afecta și alte părți ale organismului precum oasele, rinichii sau sistemul nervos.
Tuberculoza se transmite pe cale aeriană, de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă, prin intermediul picăturilor de salivă eliminate prin strănut sau tuse. Orice persoană se poate infecta dacă inspiră microbii din aer. Bacteriile pot rămâne într-un stadiu inactiv o perioadă lungă de timp și repornesc infecția atunci când organismul este slăbit.
Simptomele tuberculozei constau în tusea cu expectorație care durează mai mult de 3 săptămâni, tusea cu sângerare și eventual însoțită de dureri în piept. Apar scăderea marcată în greutate, oboseala și transpirațiile nocturne. Aceste simptome se instalează lent, timp în care persoana bolnavă este contagioasă pentru cei din jur.
Tratamentul tuberculozei se face cu antibiotice prescrise numai de medic. Există și o formă rezistentă la terapie, frecvent întâlnită în țara noastră, mai ales atunci când pacientul nu respectă indicațiile primite sau când nu face tratamentul complet și îl întrerupe mai devreme.
Tuberculoza este o boală care se vindecă numai în condițiile în care se urmează cu strictețe tratamentul medicamentos.