Confidenţialitate

Trump vs. Clinton – bătălia finală

ACTUALIZARE: Sistemul electronic de vot întâmpină probleme în mai multe comitate din Carolina de Nord.

Autorităţile electorale au recomandat trecerea la buletine de vot pe hârtie în Cleveland, Gates, Orange, Cumberland, Wake, Craven şi Forsyth.

Maşinile de vot au dat rateuri şi în New York, Illinois, Kentucky, Texas şi Ohio.

Astfel de incidente sunt obișnuite în cazul unor alegeri de asemenea amploare.

În Statele Unite există circa 100.000 de maşini de vot.

În Lebanon, Pennsylvania, o suburbie a Pittsburgh, cinci sau şase maşini au înregistrat voturile pentru republicani ca voturi pentru democraţi.

Alegătorii au sesizat problema, iar maşinile au fost reparate.

ACTUALIZARE: Socialistul Bernie Sanders a votat pentru fosta rivală, Hillary Clinton.

Senatorul şi-a îndemnat susţinătorii să voteze cu prezidenţiabila democrată, întrucât în aceste alegeri prezidenţiale e  în joc viitorul lumii , relatează CNN.

ACTUALIZARE:  Echipa candidatului republican Donald Trump reclamă nereguli electorale în statul Nevada.

În comitatul Las Vegas, unele secţii de votare ar fi rămas deschise după încheierea programului, în cadrul votului anticipat.

A fost intentat un proces pentru presupuse fraude electorale, iar solicitarea lui Trump este ca voturile din secția respectivă să fie păstrate separat până la soluționarea oricăror posibile controverse juridice privind rezultatele din Nevada.

ACTUALIZARE: Prezenţă ridicată la vot în cinci state-cheie: Colorado, Virginia, Georgia, Ohio şi Wisconsin, informează CNN.

În Colorado – peste 2,2 milioane de alegători au votat anticipat.

Potrivit autorităţilor electorale, 771.745 de alegători au votat pentru prezidenţiabilul republican, în vreme ce democraţii au primit 753.052 de sufragii.

Georgia – peste 2.3 milioane de buletine de vot anticipate au fost depuse la urne sau prin corespondenţă.

Wisconsin – peste 30% din alegătorii înregistraţi au votat anticipat, iar autorităţile electorale cred că până la 70% dintre alegători vor vota până la finalul zilei.

ACTUALIZARE: Prezenţa finală la urne în scrutinul prezidenţial şi parlamentar din Statele Unite se estimează că va fi în jur de 60%, conform agenției Reuters și Institutului de sondare Ipsos.

În rândul grupurilor minoritare, prezenţa la urne este estimată la 43%.

Aproape 60% dintre femeile afro-americane şi 69% dintre bărbaţii albi probabil vor merge la urne.

ACTUALIZARE: Proces de vot îngreunat pentru zeci de mii de alegători din ţinutul Washington, în statul Utah.

Din cauza unei defecţiuni a maşinilor de vot și până la repararea lor s-a recurs la buletine de vot tipărite pe hârtie.

Încă 52.000 de alegători din cei 80.000 înregistraţi mai trebuie să-şi exprime opţiunile în ţinutul Washington.
ACTUALIZARE: Eric Trump a încălcat legea, după ce a postat pe Twitter o poză cu buletinul de vot pe care bifase numele tatălui său.

Fiul miliardarului republican a şters ulterior poza, după ce a fost atenționat de autorităţile electorale.

”O persoană care îşi arată buletinul de vot completat unei alte persoane este vinovată de comiterea unei infracţiuni”, potrivit unei legi newyorkeze din 1890.
ACTUALIZARE: Republicanul Donald Trump a votat la o şcoală publică din Manhattan la ora locală 11.00 (18.00 ora României) împreună cu soţia sa. Donald Trump a fost întâmpinat atât de protestatari, cât şi de susţinători, transmite CNN.

Agenţii serviciilor secrete au închis complet circulaţia în zona secţiei de vot, unde a votat Donald Trump.

Magnatul imobiliar a declarat că ziua alegerilor se desfăşoară fără probleme până în acest moment.

Cu doar câteva ore înainte, două protestatare topless au protestat în şcoala unde a votat Trump. Acestea se află în custodia poliției.

 

ACTUALIZARE: Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a reacționat în cazul alegerilor din Statele Unite. Va exista un echilibru între bărbați și femei în politică, în cazul în care Hillary Clinton va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, a declarat Angela Merkel.

ACTUALIZARE:  În Florida, stat important pentru rezultatul alegerilor, 50% dintre cetățeni au votat deja, ei prezentându-se cel mai devreme la urne.

ACTUALIZARE: Preşedintele Barack Obama își respectă o tradiţie în ziua alegerilor şi a ales să joace un meci de baschet cu prietenii.

Barack Obama a sosit la o școală de gimnaziu în Districtul Columbia la ora locală 8.00 (15.00, ora României).

El purta haine uşoare închise la culoare, o şapcă şi pantofi de sport. Barack Obama şi-a făcut o tradiţie în a juca baschet în ziua alegerilor după campania din 2008.

Şeful statului a făcut o campanie agresivă în favoarea fostului său secretar de Stat Hillary Clinton. El a fost luni capul de afiş în trei mitinguri ale candidatei democrate.

ACTUALIZAREHillary Clinton și soțul său, fostul președinte american Bill Clinton, au votat în Chapaqqua, New York.

Candidatul republican Donald Trump va vota la o Școala Publică 59 din Manhattan, la cateva străzi de Trump Tower.

Pe lângă președinte, americanii sunt chemați marți la urne pentru a-și alege și noii membri ai Camerei Reprezentanților și o treime din Senat.

ACTUALIZARE: Mai multe state americane votează marți și  liberalizarea legislației privind marijuana. 

Statele California, Arizona, Nevada, Massachusetts și Maine își vor exprima votul asupra legalizării marijuanei în scopuri recreaționale. Persoanele adulte pot astfel să cumpere, să dețină și să consume în mod legal acest drog.

În plus, locuitorii din California își vor spune părerea în legătură cu o propunere privind folosirea prezervativelor și a “altor măsuri de protecție” în timpul realizării filmelor pentru adulți.

Primele secţii de votare s-au deschis marţi, în Statele Unite, în cadrul alegerilor prezidențiale. Peste 145 de milioane de americani care s-au înscris să voteze sunt așteptați la urne pentru a-l alege pe succesorul lui Barack Obama la Casa Albă.

Lupta se dă între democrata Hillary Clinton  şi republicanul Donald Trump.

Scrutinul din SUA este urmărit de întreaga lume cu sufletul la gură.

Îşi vor alege americanii marţi prima preşedintă sau un populist? Momentul alegerii a venit, iar lumea aşteaptă rezultatul cu îngrijorare, comentează AFP.

Hillary Clinton şi-a încheiat ultimul miting marţi, cu câteva ore înainte de deschiderea primelor urne, îndemnându-i pe americani să aleagă viziunea unei “Americi pline de speranţă, primitoare şi generoase”.

Americanii au început să voteze pe Coasta de Est de la ora locală 6.00 (13.00, ora României).

Numele învingătorului va fi cunoscut abia după ora locală 22.00 (miercuri, 5.00, ora României).

Hillary Clinton, în vârstă de 69 de ani, care conduce în sondaje, dar cu doar câteva procente în fața lui Trump, speră să intre în istorie ca prima femeie preşedintă a Hillary Clinton, după cei 44 de preşedinţi bărbaţi, începând cu George Washington în 1789.

Ea a promis să unească ţara între frontiere sigure şi să facă din “America o prioritate”.

Republicanul populist Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, considerat un outsider, speră să creeze surpriza unui “Brexit la puterea a treia”, o trimitere la votul surprinzător al britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană.

Bătălia se dă și pe rețelele de socializare. Mii de americani își îndeamnă pe Twiiter conaționalii să iasă la vot.

https://twitter.com/Lauren_MyCrush/status/795961167307042816