Preşedintele american a avertizat, sâmbătă, pe Twitter, că demonstranţii care protestau faţă de moartea unui afro-american în cursul unei arestări violente ar fi fost “întâmpinaţi cu cei mai feroci câini şi cu cele mai ameninţătoare arme pe care le-am văzut” dacă ar fi sărit gardul Casei Albe.
Într-o serie de tweet-uri, Donald Trump a părut că își cheamă susţinătorii să se strângă sâmbătă seara în faţa reședinței. ‘
“Diseară înţeleg că este seara MAGA la Casa Albă???”, a scris el cu majuscule, MAGA fiind iniţialele sloganului său “Make America Great Again” .
Sute de persoane au demonstrat, vineri seara, în faţa Casei Albe, după proteste pe alocuri violente în alte oraşe, pentru a-şi exprima furia după ce George Floyd, un afro-american, a murit luni, în Minneapolis, în timpul unei arestări violente.
Casa Albă a fost blocată temporar când sute de persoane s-au adunat de cealaltă parte a străzii, în Lafayette Square.
După ce s-au îndepărtat, manifestanţii s-au reunit mai târziu, iar imagini video au arătat busculade între forţe de ordine şi protestatari, care s-au dispersat sâmbătă dimineaţa.
Donald Trump i-a lăudat pe agenţii Secret Service care păzesc Casa Albă. “Eram înăuntru, am urmărit fiecare mişcare şi n-aş fi putut să mă simt mai în siguranţă” , a notat el.
Great job last night at the White House by the U.S. @SecretService. They were not only totally professional, but very cool. I was inside, watched every move, and couldn’t have felt more safe. They let the “protesters” scream & rant as much as they wanted, but whenever someone….
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 30, 2020
“Mare mulţime, profesionist organizată, dar nimeni nu s-a apropiat de a sări gardul. Dacă ar fi făcut-o, ar fi fost întâmpinaţi cu cei mai feroci câini şi cu cele mai ameninţătoare arme pe care le-am văzut”, a comentat președintele.
Totodată, Donald Trump a acuzat-o pe primăriţa capitalei Washington, Muriel Bowser, că a refuzat să trimită poliţia în sprijinul Secret Service, deşi Washington Post a relatat că poliţişti au ajutat ulterior la ţinerea sub control a mulţimii.
Furia provocată de asfixiera unui afro-american în timp ce era arestat în orașul american Minneapolis continuă să fie exprimată prin revolte de stradă violente.
Moartea lui George Floyd a reaprins sensibilităţile rasiale în SUA.
În cea de-a 4-a noapte, protestele s-au extins în mai multe orașe.
Situația a degenerat în mai multe puncte.
Au fost raportate numeroase acte de vandalism.
Militarii şi poliţiştii antirevoltă mobilizați pe străzi au ripostat cu gaze lacrimogene şi fumigene.
”Situaţia este extrem de periculoasă”, a avertizat guvernatoul statului Minnesota, Tim Walz, într-o conferinţă de presă improvizată la miezul nopţii, în încercarea de calma spiritele.
”Nu e nimic onorabil în a vă incendia oraşul”, a declarat primarul Jacob Frey.
La Atlanta, intrarea în sediul televiziunii CNN a fost devastată.
Cu câteva ore înainte, o echipă a postului fusese arestată în timpul unei transmisiuni live, stârnind reacții critice pe rețelele de socializare.