În acest weekend se marchează Ziua Mondială a mersului pe jos. Celebrată începând din anul 1991, Ziua mondială a mersului pe jos promovează sănătatea prin mișcare și atrage, an de an, peste 15 milioane de participanți din circa 50 de țări. Anul acesta, participanții la aceste manifestări sunt invitați ca, pe lângă mersul pe jos, să folosească și biciclete, skateboard-uri, role etc.
Mersul pe jos reprezintă o metodă ușoară de a face mișcare, disponibilă atât persoanelor cu o condiție fizică bună, cât și celor care suferă de diferite afecțiuni.
Beneficiile mersului pe jos asupra sănătății sunt cunoscute: reduce riscul de cancer sau de demență senilă, ajută sistemul cardiovascular, ajută la asimilarea vitaminei D prin expunere la razele solare, îmbunătățește tonusul muscular și starea de spirit.
Mersul pe jos și evenimentul dedicat lui la începutul lunii octombrie sunt susținute la nivel internațional, printre alții, de către Organizația Mondială a Sănătății, Comitetul Olimpic Internațional și UNESCO.
Trotinetă, biciclu sau hoverboard? Iulia Nagy le-a încercat pe toate, iar de Ziua Mondială a mersului pe jos trage concluziile la Eurpa FM, într-O Dimineață de milioane.
La hoverboard-uri, totul stă în echilibru și un pic de de curaj, cel puțin la început. După ce prinzi mișcările e ca mersul pe bicicletă.
Am testat mai multe hoverboard-uri de la mai multe brand-uri. Diferențele nu sunt majore nici la preț, nici la calitate. Prețurile minime se învârt undeva între 900 și 1000 de lei. Acestea căntăresc cel puțin 8-10 kg, fapt neîmbucurător mai ales când nu ești prea forțoasă așa, precum subsemnata. Direcția și viteza o dai din înclinația corpului. Totul este super fun atâta timp cât ai la dispoziție un drum fără gropi sau o zonă ….fără cabluri. Orice obstacol …poate însemna o întâlnire cu astfaltul sau podeaua.
Cu trotineta electrică, iubirea a venit mai greu, dar a prins rapid. Ad literam. Trotinetele cântăresc vreo 20 de kilograme, așa că vă propun un drum la sală înainte sau niște prieteni inimoși care să vă ajute la transport. Față de hoverboard, trotineta electrică prinde viteză mult mai mare: 20km/h și distracția se dublează. Se dublează sau chiar se triplează și bugetul. Trotinetele pot costa și 3000 de lei. Biciclul electric este cea mai sigură variantă dar și cea mai scumpă.
Cu biciclul poți să treci fără probleme peste obstacole și poți prinde 16-18km pe oră, depinde de model. Orice variant ă ați alege, nu renunțați la căștile în ureche căci diminețile cu plimbări gadgetoase sunt de milioane doar cu Teddy la Europa Fm. Ne auzim cu bine