Cele nouă trofee ale Concursului Internațional George Enescu 2018 au fost realizate de Daniela Făiniș – artist plastic cu numeroase expoziții personale și de grup și cu o activitate artistică notabilă în domeniul ceramicii.
Cele nouă “prințese”- așa cum le numește Daniela Făiniș – sunt inspirate din conceptul vizual al acestei ediții, care face trimitere la continua evoluție a artiștilor și la diversele texturi interpretative și diferitele personalități ale acestora.
Trofeele reprezintă în porțelan alb diverse instrumente, neșlefuite, brute, cu suprafețe dantelate, brăzdate de roci , plante, materiale diverse. Instrumentele au un suport conic, asemeni unui val, unei crinoline, de aici și denumirea prietenoasă, de prințese.
Cum arată Trofeele Concursului Internațional George Enescu 2018
Daniela Făiniș reunește în discursul său creativ sculptura, pictura, grafica și tapiseria în obiecte și instalații ceramice de o complexitate aparte. Lucrările sale sunt expuse în muzee și galerii prestigioase din Japonia, Germania, SUA, Belgia și România, cât și în clădirea principală a Parlamentului European. Făiniș are în palmares numeroase premii și distincții: medalia de aur a Concursului internațional de ceramică de artă de la Gualdo Tadino, Perugia în 1989 și 1990, Mențiunea de onoare a Concursului internațional de ceramică de la Mino, Japonia și Premiul I la Bienala de artă ceramică din Aveiro, Portugalia, 1997, iar, din 2004, deține Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.
Concursul Internaţional “George Enescu” se desfăşoară în perioada 1 – 23 septembrie, reunind 270 dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni ai lumii, din 39 de ţări.
Etapa I are loc la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi este eliminatorie. Începând cu etapa a II-a, concurenţii evoluează pe scena Ateneului Român şi susţin recitaluri cu lucrările alese din programul concursului în faţa juriului şi a publicului.
Etapa I şi etapa a II-a au intrare liberă pentru public.
Semifinalele, ultima etapă din drumul tinerilor muzicieni spre galele finale şi pentru obţinerea unui trofeu în cadrul Concursului Internaţional “George Enescu”, se desfăşoară la Ateneul Român, sub formă de recitaluri, şi includ evoluţiile celor mai buni concurenţi selectaţi de juriu din întreaga competiţie.
Recitalurile tinerilor muzicieni includ în această etapă şi interpretarea obligatorie a unei lucrări de George Enescu, la finalul fiecărei secţiuni fiind selectaţi cei trei concurenţi care îşi vor disputa locurile I, II şi III pentru fiecare dintre cele trei secţiuni din concurs.
Galele finale cu orchestră au loc în cadrul a trei seri – pe 11, 17 şi 23 septembrie – la pupitrul Orchestrei Filarmonicii “George Enescu” urmând a se afla trei dirijori de renume internaţional. Astfel, finala de Violoncel va fi dirijată de Paul Watkins, finala de Vioară va fi dirijată de Christoph Poppen şi finala de Pian – de Vassily Sinaisky.
Cei trei cei mai buni concurenţi desemnaţi de juriu vor prezenta publicului câte un concert cu orchestră, iar la finalul serii, câştigătorul Concursului ‘Enescu’ va fi anunţat în timp real.