Confidenţialitate

Triumf la New York pentru Orchestra Naţională Simfonică a României

Orchestra Naţională Simfonică a României se află la mijlocul turneului extraordinar în Statele Unite ale Americii, avându-l ca dirijor pe Cristian Măcelaru După ce vineri a concertat alături de Jazz at Lincoln Center Orchestra și Wynton Marsalis, la Rose Theater din New York în seria Jazz at Lincoln Center, Orchestra Naţională Simfonică a României a reluat spectacolul pe 12 ianuarie, reușind să impresioneze atât colegii americani cât și spectatorii.

Wynton Marsalis a alcătuit o primă parte a programului cu două rapsodii: o versiunea a lui Duke Ellington la lucrarea lui Gershwin Rhapsody in Blue cu Jazz at Lincoln Center Orchestra și Rapsodia I de George Enescu cu Orchestra Naţională Simfonică a României, surprinzând publicul și generând aplauzele entuziaste ale acestuia pentru o muzică extrem de reprezentativă pentru cultura română într-un context profund reprezentativ pentru cea americană.

„Este o onoare pentru mine să cânt cu Cristian Măcelaru, bunul meu prieten. Am o mare afecțiune și respect pentru el. Pentru mine, și pentru noi toți, este extraordinar să cântăm cu muzicieni tineri. Mulți dintre noi predăm unor studenți sau avem copii de vârsta lor. Îi iubim foarte mult, ne place spiritul și trăirea cu care cântă. Acești muzicieni reprezintă România cu o demnitate extraordinară, cu stil, eleganță și suflet. Așadar, totul a fost foarte firesc pentru noi, ei sunt foarte naturali… îi iubim!”, a declarat Wynton Marsalis.

Dirijorul Cristian Măcelaru declara entuziasmat referitor la colaborarea cu Marsalis : „Piesa The Jungle” a lui Wynton Marsalis în această formulă e primă audiție, în sensul că piesa a fost scrisă în 2017 pentru aniversarea a 175 de ani de la constituirea Filarmonicii din New York, dar în concert nu a fost cântată și prima parte a piesei, care e cea mai dificilă și cea mai lungă, și, în consecință, acum a avut loc prima audiție publică integrală a lucrării.”

Muzica lui Wynton Marsalis, care în cuvântul de deschidere a concertului a vorbit publicului și despre misiunea de ambasador al culturii pe care îl are Orchestra Națională Simfonică a României în Statele Unite “în anul în care românii sărbătoresc 100 de ani de la unirea cu Transilvania”, deși la modul declarativ dorește a fi o frescă culturală a New York-ului, vorbește de fapt o limbă universală, în care se poate regăsi orice locuitor al unei mari aglomerări urbane, fiind în același timp un omagiu adus diversității și un strigăt mut al individului care dorește să-și afirme propria personalitate.

Turneul din Statele Unite are în program şapte concerte, următoarele fiind programate în Detroit şi New Jersey pe 13 şi 16 ianuarie. Ultimele două concerte îl au ca dirijor tot pe Cristian Măcelaru, având în program Rapsodia I de Enescu, Concertul pentru violoncel şi orchestră de Dvorak, solist Andrei Ioniţă, suita din Der Rosenkavalier de Richard Strauss şi Bolero de Ravel. Excepţie au făcut concertele de la New York, care l-au avut ca protagonist pe celebrul trompetist Wynton Marsalis şi au avut în program lucrarea The Jungle, compusă chiar de celebrul trompetist. În data de 15 ianuarie, ansamblul Violoncelissimo condus de Marin Cazacu va susţine un concert extraordinar cu ocazia Zilei Culturii Naţionale la Cosmos Club din Washington.

Pentru prima oară, Orchestra Naţională Simfonică a României a primit invitaţia de a efectua un turneu în Statele Unite ale Americii, avându-l la pupitru pe Cristian Măcelaru, un dirijor român aflat în plină ascensiune internaţională, cu o bogată activitate concertistică pe scenele lumii.

FOTO: Virgil Oprina