Lovitură dură pentru DIICOT în dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”. La patru ani de la trimiterea în judecată a mai multor inculpați cercetați pentru trafic internațional de droguri în valoare de 600 milioane de euro, Tribunalul Tulcea anulează rechizitoriul procurorilor care au instrumentat cazul. Inculpații au invocat vicii de procedură pe care instanța le-a admis.
Unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri instrumentat de DIICOT, structura centrală, se întoarce, după patru ani, pe masa procurorilor. S-a ajuns la această situație după ce în dosarul Cocaina de la Marea Neagră judecătorii tulceni au constatat „nulitatea absolută parţială a ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale pentru lipsa autorizării prealabile a organului competent”.
Și tot instanța a admis în parte cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi.
DIICOT ar fi acționat fără a lua avizele necesare de la judecători pentru filaj sau interceptări în ancheta lor
Cu alte cuvinte, DIICOT ar fi acționat fără a lua avizele necesare de la judecători pentru filaj sau interceptări în ancheta lor. Este vorba despre celebrul caz din martie 2019, când litoralul românesc al Mării Negre a fost invadat cu sute de pachete cu cocaină, după ce o ambarcațiune cu droguri s-a răsturnat la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.
Cel puțin 17 suspecți români, sârbi, ucraineni și arabi au fost trimiși în judecată în 2020. Inculpații făceau parte dintr-o reţea impresionantă de droguri care a vrut să transporte 3 tone de cocaină din Brazilia până în Vestul Europei.
În România s-au recuperat, atunci, 1,8 tone. Acum, din dispoziția Tribunalului Tulcea, DIICOT trebuie să comunice dacă menține trimiterea în judecată a celor 17 inculpați români și străini în dosarul Cocaina de la Marea Neagră sau solicită restituirea cauzei.
Soluția de miercuri a Tribunalului Tulcea poate fi contestată de DIICOT.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea