Greva spontantă a angjaţilor CFR a perturbat mersul trenurilor în mai multe regionale.
Garnituri de tren au fost oprite și în Gara Focșani. Un tren de călători și două de marfă s-au oprit din cauza grevei salariaților de la CFR Infrastructură, spre disperarea călătorilor. Cei mai mulți erau navetiști și trebuiau să ajungă la Mărășești, la serviciu. După ore de așteptare, cei mai mulți au coborît din tren și au plecat cu autobuzele.
Trenul Regio care circulă pe ruta Buzău – Mărășești a oprit la ora 7 în Gara Focșani. Tuturor călătorilor li s-a spus că este vorba despre un protest spontan, care urma să se desfășoare pe durata a două ore. Unii oameni au coborît din tren și au plecat la autogară, să ia autobuzul, întrucît trebuiau la ajungă la muncă. Alți navetiști au ales să rămînă în tren, așteptînd să se încheie greva. Printre călători, și o femeie care trebuia să ajungă la o înmormîntare. După 3 ore de așteptare, ea își luase deja gîndul că va mai ajunge la Mărășești în timp util.
Pînă la ora încheierii protestului, trenurile care erau așteptate în Gara Focșani au ajuns la întîrzieri de peste 200 de minute.
În Gorj, singurul tren care a reușit să treacă prin Filiași, unde cei de la regiunea la Craiova au decis să se oprească toate garniturile pentru protest, a fost cel cu nr. 2093. În el se aflau peste 150 de copii din Craiova care se îndreptau spre Târgu Jiu. În cadul Săptâmânii altfel, copiii mergeau la Târgu Jiu să vadă operele lui Constantin Brâncuși.
Protest a fost și la Iași. Trei ore! Atât a durat protestul spontan al angajaților CFR Infrastructura Iași. Sute de călători au avut de așteptat mai mult în gări. Navetiștii au ales microbuzul, alții însă au așteptat pe peron încheierea protestului.
Unii dintre angajaţii CFR care au intrat în grevă, miercuri dimineaţă, la ora 7.00, au încetat protestul, anunţă reprezentanţii CFR, care menţionează că la această oră mai sunt afectate 113 trenuri.
Potrivit reprezentanţilor CFR, până la această oră au renunţat la proteste, reluându-şi activitatea, angajaţii CFR din regionalele Craiova, Cluj şi Iaşi.
Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, a precizat că la acestă oră mai sunt afectate 113 trenuri. Astfel, pe raza regionalei Bucureşti mai sunt afectate 13 trenuri, la Braşov – 39, la Timişoara – 23, iar la Galaţi 38.
O parte din angajaţii CFR au declanşat un protest spontan spontan, miercuri dimineaţă, începând cu ora 7.00, nemulţumiţi de negocierile privind noul contract colectiv de muncă.
Reprezentanţii CFR spuneau că din cauza grevei a fost afectată circulaţia trenurilor în şapte regionale, în gări fiind oprite, miercuri dimineaţă, aproximativ 150 de trenuri.
Angajaţii CFR vor o creştere salarială de 25% şi condiţii mai bune de muncă, iar miercuri au declanşat greva spontană, blocând gări, pentru că nu mai au încredere în promisiunile conducerii companiei feroviare, au declarat, pentru News.ro, sindicalişti din transportul feroviar, care au precizat că mecanicii de locomotivă ar putea opri şi ei lucrul joi.
Anunţul de marţi al CFR SA, potrivit căruia bugetul prevede, pentru 2017, o creştere cu 22,5% a fondului de salarii, nu a fost suficient pentru angajaţi, în condiţiile în care aceştia nu mai au încredere în conducerea companiei, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial (FNFMC), Grigore Mare.
Liderul sindical a mai spus că principala problemă o reprezintă lipsa unei grile de salarizare eficiente, care să asigure o departajare clară între funcţii, astfel că s-a ajuns în situaţia în care jumătate dintre angajaţii CFR SA să fie plătiţi cu salariul minim pe economie.
Şi mecanicii de locomotivă ar putea declanşa o grevă spontană joi, în condiţiile în care contractul lor colectiv de muncă expiră la miezul nopţii, iar angajaţii companiei de transport pe calea ferată CFR Călători sunt şi ei nemulţumiţi de actuala situaţie, a declarat, pentru News.ro, liderul Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari (FSTFR), Rodrigo Maxim.