Guvernul va stabili abia la sfârșitul lunii august dacă elevii vor reveni la școală din septembrie sau vor continua școala online.
Până atunci însă, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți propune 3 scenarii care pot fi luate în calcul: prezența tuturor copiilor la școală, prezența a doar 50% (iar cealaltă jumătate să desfășoare cursuri online), iar un al treilea scenariu se referă la continuarea școlii la distanță pentru toți elevii.
Prezența normală a tutoror elevilor la școală va fi posibilă doar dacă nu avem un vârf pandemic. În plus, părinții cer reducerea numărului de elevi la clasă la maximum 25 în ciclul primar și cel mult 30 la gimnaziu și liceu. Teoretic acest lucru ar fi posibil după ce președintele a promulgat legea care prevede reducerea numărului de ore pe săptămâni.
În practică, va fi mai ceva greu, a explicat în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM, Raluca Pantazi, redactor șef la edupedu.ro.
MEC nu a anunțat nicio pregătire pentru aplicarea din septembrie a acestei legi. Tăierea orelor înseamnă modificarea programei școlare. Dacă tai din ore, tai și din conținut. Dacă modific programa, trebuie să formez profesorii. Reducerea efectivelor la clasă înseamnă spații școlare. N-am văzut apel către primării să vină în ajutorul educației cu școli modulare, containere, spații pe care le au în administrare și în care pot intra copiii din toamnă.
Al doilea scenariu propus de părinți vizează prezența fizică în școli a jumătate dintre elevi, ceilalți urmând cursuri online. Practic, fiecare clasă ar fi împărțită în două grupe, și prin rotație vor veni la școală.
Acesta ar fi cel mai fezabil scenariu pentru noul an școlar, crede Raluca Pantazi:
Acest scenariu implică existența bibliotecii școlare virtuale, obligatorie prin lege. Un site în care fiecare profesor și elev să vadă video lecții pe fiecare materie în parte și pe fiecare clasă în parte.
Continuarea școlii online ar avea aceleași rezultate ca și până acum, mai ales că statul încă nu a achiziționat cele 250 de mii de tablete promise elevilor.
Riscul să repetăm ce am văzut este imens. Ministrul a vorbit despre formare online pentru predarea online, dar asta este o glumă când avem profesori care nu știu să deschidă un laptop. Apoi, trebuie să ne gândim la impactul asupra familiilor. Cineva din familie trebuie să aibă concediu ori o dată la două săptămâni, ori un an întreg, ori să angajeze pe cineva.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că abia la sfârșitul lunii august, în funcție de evoluția pandemiei, va ști ce măsuri vor fi luate în septembrie, când elevii vor începe un nou an școlar.