Confidenţialitate

Trei rețete de salam de biscuiți cu care nu dați greș (P)

Salamul de biscuiți este un produs care se regăsește și în bucătăria românească, deși se pare că portughezii și italienii se ceartă care au fost primii. Noi zicem că românii l-au inventat! În anii de comunism, salamul de biscuiți era un desert foarte la îndemână la noi, când nu prea aveam de ales între dulciurile din magazine. Salamul de biscuiți se laudă cu o rețetă foarte simplă și rapidă, cu ingrediente de bază și nu este nevoie de cuptor. Cel mai surprinzător lucru este gustul său delicios și unic. Pare de necrezut că, cu doar câțiva biscuiți simpli, se poate face un desert atât de bun, pe care și astăzi îl savurăm cu plăcere, deși acum avem mii de opțiuni de dulciuri.

Rețetă salam de biscuiți clasică

Zdrobim biscuiții rupându-i cu mâinile. Punem o cratiță pe foc și adăugăm laptele, zahărul, cacaua și amestecăm continuu. Adăugăm untul și lăsăm pe foc până când începe să fiarbă și apoi oprim focul. Continuăm să amestecăm până când untul este complet topit și îl turnăm peste biscuiți. Se amestecă totul bine. Punem apoi o folie alimentară pe masă și turnăm amestecul. Strângem cu mâinile și facem un rulou (un salam). Se presară nucă de cocos deasupra și se închide folia de plastic cât mai bine. Se pot adăuga și  nuci prăjite și aromă de rom. Punem apoi salamul în frigider și se lasă la rece cel puțin două ore, înainte de a fi mâncat. Nu e așa că e cea mai simplă rețetă salam de biscuiți? În unele regiuni, se adaugă Nutella în locul pudrei de cacao în rețeta salam de biscuiți. Unele versiuni includ chiar ciocolată albă în loc de ciocolata neagră tradițională. Altele includ migdale sau alune, pe lângă biscuiții tocați, în locul nucilor.

Rețetă salam de biscuiți fără gluten

Dacă există o intoleranță la gluten, nicio problemă. Există o rețetă salam de biscuiți și fără gluten, pentru că toată lumea ar trebui să se poată bucura de acest desert delicios.

Pasul 1: Se rupe ciocolata în bucăți mici și se topește la bain-marie. “Bain-marie” este o tehnică de gătit care implică încălzirea unui bol sau a unui vas pe deasupra unei oale cu apă fierbinte. Această metodă permite încălzirea sau gătirea lentă și delicată a alimentelor, fără expunerea directă la flacăra sau la temperaturi foarte înalte. Este folosită des pentru topirea ciocolatei, a untului sau pentru prepararea unor sosuri delicate.

Pasul 2: Prăjiți nucile într-o tigaie fără ulei și tăiați-le în bucăți.

Pasul 3: Fărâmițați biscuiții cu ajutorul unui sucitor (sau cu mâinile) în bucățele mici. Puteți folosi biscuiți de ovăz integral fără gluten.

Pasul 4: Amestecați până când aluatul devine omogen.

Pasul 5: Adăugați biscuiții, nucile și esența de rom.

Pasul 6: Turnați totul pe o foaie de hârtie de copt și formați salamul. Securizați hârtia cu sfoară de bucătărie pe ambele părți, până când va avea forma unui salam.

Pasul 7: Puneți preparatul la frigider pentru câteva ore, cel puțin două ore, așa cum ziceam mai sus.

Rețetă salam de biscuiți cu tequila

Doriți să vă surprindeți musafirii cu o rețetă salam de biscuiți atipică? Ce ziceți să folosiți tequila? E varianta preferată a mexicanilor și înțelegem de ce!

Rețetă salam de biscuiți cu tequila

  • 225 g ciocolată semi-amară
  • 3/4 cană de unt nesărat
  • 2/3 cană de zahăr
  • 1/2 linguriță de extract de vanilie
  • 1 lingură de pudră de cacao
  • 5 gălbenușuri de ou
  • 360 g biscuiți
  • 4 lingurițe de lichior cu tequila
  • 1/2 cană de nuci ușor prăjite și tocate, opțional

Se topesc ciocolata, untul și pudra de cacao la bain-marie. Se ia de pe foc și se transferă amestecul într-un bol mare termorezistent. Se toarnă zahărul și vanilia și se amestecă cu o spatulă. Adăugați gălbenușurile de ou, unul câte unul, amestecând bine după fiecare. Încorporați biscuiții fărâmițați. Adăugați tequila și nucile. Veți obține un amestec gros și umed.

Tăiați două foi de hârtie cerată de aproximativ 35 cm lungime. Puneți jumătate din amestec pe fiecare bucată de hârtie. Dați-le forma unor rulouri cu mâinile și înfășurați-le în hârtie. Sunt ușor de rulat pentru că sunt acoperite cu hârtia cerată. Pentru a termina, răsuciți marginile hârtiei în direcții opuse.

Marcați fiecare rulou dacă ați făcut unul cu lichior de tequila, astfel încât să le puteți deosebi. Înfășurați-le pe fiecare în folie de plastic. Puneți-le în frigider și… poftă bună!