Trei mari asociații ale magistraților – Forumul Judecătorilor, Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Inițiativa pentru Justiție – critică dur proiectele de legi ale Justiției, trimise săptămâna trecută, de Ministerul de Resort Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea avizării. Este vorba despre legile privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizării judiciare și CSM.
Sunt legi modificate radical în anii 2018-2019 în Guvernarea PSD, proces criticat dur inclusiv de Comisia Europeană. De îmbunătățirea lor depinde ridicarea MCV pentru România.
Procurorul Bogdan Pârlog, copreședinte al Asociației „Inițiativa pentru Justiție” spune că unele propuneri se traduc prin intenția de a reduce independența magistraților pentru că i-ar da dreptul procurorului general al României să infirme orice soluţie dată de procurori, inclusiv cei anticorupție.
Bogdan Pârlog: „Se înlătură orice sistem meritocratic de promovare”
„Se creează un sistem în care se dau niște puteri extraordinare unei singure persoane și anume procurorului general, care este numit politic în continuare. Se înlătură orice sistem meritocratic de promovare la Înalta Curte, la promovarea efectivă la Parchetele și Instanțele superioare”, a spus procurorul Bogdan Pârlog.
De asemenea spune procurorul Bogdan Pârlog, în forma propusă de Ministerul Justiției, ocuparea funcţiei de vicepreşedinte de instanță și de adjunct al prim procurorului parchetului, nu s-ar mai face prin concurs.
Bogdan Pârlog: „Riscul de a se crea niște pachete închise în care conducătorul Parchetului sau Instanței devin un fel de stăpâni ai instituției este mult prea mare”
„În momentul în care i se dă conducătorului Instanței, respectiv Parchetului, posibilitatea să-și impună discreționar toată conducerea managerială în momentul acela plecăm din zona instituțiilor publice de autoritate, reglementate într-un stat european, și ajungem înt-o zonă a companiilor private în care patronul își alege bine anturajul său care este echipa de conducere. Riscul de a se crea realmente niște pachete închise în care conducătorul Parchetului sau Instanței devin un fel de stăpâni ai instituției este mult prea mare”, a adăugat Bogdan Pârlog.
Copreședinte al Asociației „Inițiativa pentru Justiție” acuză Ministerul Justiției că proiectele legilor Justiției trimise de Minister la CSM diferă de cea trimisă la Comisia Europeană.
Bogdan Pârlog: „Comisia Europeană bănuiesc că va realiza că realmente cineva își bate joc de ea”
„Comisia Europeană bănuiesc că va realiza că realmente cineva își bate joc de ea. Era o procedură prin anii 90 răspândită în zona schimburilor valutare – șmenul, dacă nu mă înșel, se numea. Deci o chestie de genul acesta se întâmplă și acum. Adică ne jucăm, trimitem un text Comisiei Europene, prezentând că am îndeplinit tot, după care schimbăm tot textul. MCV-ul ca MCV-ul, dar există posibilitatea prin mecanismul de control al statului de drept să taie fondurile”, a mai spus Bogdan Pârlog.
Reacția Ministrului Justiției
La solicitarea Europa FM, Ministrul Justiției ne-a comunicat că: „Proiectele au fost elaborate după mai multe runde de dezbateri publice, numai în ultimă rundă au fost examinate peste 868 de amendamente şi propuneri, unele au fost primite, altele nu au fost preluate, e firesc să existe o diversitate de opinii faţă de complexitatea proiectelor.
Suntem convinşi că sunt şi foarte mulţi judecători şi procurori care îmbrăţişează soluţiile din proiect, dat fiind că foarte multe amendamente ale acestora au fost preluate.
Rămâne să vedem în continuare evoluţia acestor opinii. Proiectul se află în faza de avizare la CSM, care de asemenea va consulta din nou instanţele şi parchetele.
În privinţa termenelor, proiectele au fost puse în dezbatere publică pentru prima dată în 2020, deci a stat în dezbatere aproape 2 ani, sunt proiecte bine cunoscute de sistemul judiciar. Proiectele îndreaptă multe imperfecţiuni ale legii, garantează independența judecătorilor şi procurorilor şi urmează linia recomandărilor MCV.
Vom rămâne deschişi dialogului pe tot parcursul procesului de avizare la CSM şi în etapele care urmează”.
Sursa foto: Pixabay