Trei lebede care au fost salvate, la sfârşitul lunii aprilie, de specialiştii Centrului de Reabilitare a Animalelor Sălbatice aparţinând Grupului Milvus din Târgu Mureş, după ce au aterizat pe un batal plin de reziduuri petroliere, au dispărut din adăpostul pentru păsări aflate în recuperare.
“Eforturile noastre de salvare a celor trei lebede de vară, pe care le-am primit în Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice, au luat o conotaţie nu prea pozitivă. Colegul nostru care avea grijă de ele şi care încerca să le dea de mâncare a constatat, în cursul zilei de luni, că acestea au dispărut. Lebedele erau în centrul din Târgu Mureş, unde erau sub supraveghere, deoarece penele lor erau încă îmbibate cu ulei, urmau să fie pregătite pentru o nouă spălare. Apoi urma să le alegem un habitat, un lac, în apropierea oraşului pentru a le putea ţine sub supraveghere, deoarece cazul lor a fost deosebit de grav. Au venit de la Suplacu de Barcău, unde au aterizat pe un batal plin de reziduuri petroliere, le-am primit într-o noapte, când noi, o echipă de la Grupul Milvus, şi Vets4Wild ne-am chinuit să le spălăm şi să le menţinem în viaţă, să încercăm să facem tot posibilul ca aceste păsări să trăiască. Atunci am primit şase lebede, dar trei nu au supravieţuit. Şi iată că acum cele trei lebede au dispărut, credem că au fost furate de la centrul nostru din Târgu Mureş”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Iulia Vizi, din partea Grupului Milvus.
Cazul a fost sesizat la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, care efectuează cercetări cu privire la dispariţia păsărilor.
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii “Grupul Milvus”, Tamas Papp, a declarat presei că lebedele nu puteau zbura având încă penele îmbibate cu ulei şi deci ipoteza că acestea şi-au luat zborul este exclusă, însă nu exclude posibilitatea furtului acestor păsări şi uciderea lor.
“Din păcate, niciun animal din România nu are o valoare nominală, aceasta este o lipsă a Legii pentru protecţia naturii, însă există în Legea vânătorii pentru braconajul şi uciderea acestor păsări, şi noi bănuim că s-a întâmplat acest lucru, pentru o lebădă de vară se percepe o amendă de 270 de euro. Normal că e greu să dai o valoare unei fiinţe şi chiar dacă cineva va plăti 270 de euro, nu le putem duce înapoi. În plus, după munca pe care o facem de câteva săptămâni cu aceste lebede ca să le menţinem în viaţă, e foarte trist pentru noi. Sperăm ca poliţiştii să găsească făptuitorul, măcar să ştim cine a putut face aşa ceva. Sincer să fiu, nu cred că o să mai găsim lebedele, nu cred că cineva le-ar fura să pună nişte lebede uleiate pe un lac ca decor. Credem că pentru alt scop au fost furate – mâncare, friptură – din păcate nu credem că le mai găsim în viaţă. Lebedele nu aveau cum să plece altfel”, a arătat Tamas Papp, citat de Agerpres.
Reprezentanţii Grupului Milvus au precizat că lebedele de vară care au aterizat pe un batal plin de reziduuri petroliere la Suplacu de Barcău, la sfârşitul lunii aprilie, constituie, poate, unul dintre cele mai grele cazuri de salvare şi reabilitare pe care Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice l-a avut de-a lungul anilor.
Din cele şase lebede aduse în acest centru, trei dintre pui nu au supravieţuit. Lebedele erau complet acoperite de ulei, iar cele trei au fost salvate cu greutate.
Păsările au ajuns în grija Grupului Milvus datorită intervenţiei ISU, Gărzii de Mediu şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Oradea.