Peste 140 de mii de părinţi din România îşi cresc singuri copiii. În general, e vorba despre mame singure. Printre excepţii se numără şi Mihai. Bărbatul are două fete şi un băiat.
Cumva surprinzător, mama este cea care i-a lăsat de izbelişte. Se întâmpla în urmă cu doi ani, în plină noapte, când Mihai era plecat la muncă în Spania.
S-a întors de urgenţă în ţară şi de atunci, face de toate. Spală, găteşte, face lecţii cu copiii şi spune zâmbind că trebuie să mai înveţe cum să împletească părul fetelor.
Tot zâmbind, spune că şi atunci când era soţia acasă, lucrurile nu erau cu mult diferite. Bărbatul mai şi munceşte pe salariul minim într-o fabrică de cherestea şi într-un mod aproape miraculos, le asigură copiilor strictul necesar.
Sorin, Denisa şi Georgiana, căci despre ei este vorba, visează la meserii precum cea de inginer, medic, sau cântăreţ. Tatăl lor e decis să lupte pentru visurile lor, dar până una alta, trebuie să treacă iarna cu bine. În casa veche în care locuiesc plouă prin acoperiş şi Mihai nu are bani să-l repare.
“Mama lor a plecat. I-a lasat singuri pe la 1 noaptea și a plecat. Eu eram la frate-meu în Spania, la munca. Salariul era mai mare acolo. Am stat acolo 14 zile și am venit înapoi. Când am sunat să vorbesc cu ei, nu au vrut să îmi spună. Mi-a zis doamna de la magazin. S-au dus copiii plângând acolo și i-au spus: Tanti Lenuța, mami nu mai e acasă. Au început să plângă. Georgiana a început să tremure”, își amintește Mihai.
Georgiana, fata cea mică, avea 5 ani când mama ei a plecat. Aşa se explică, fie şi parţial, de ce şi ea şi fraţii ei sunt copii timizi. Unul dintre marile merite ale tatălui este că a cerut ajutor şi a ţinut mereu legătura cu şcoala.
“Ei au ajuns la mine când tatăl a venit la școală, a vorbit cu doamna directoare şi i-a povestit ce s-a întâmplat la ei acasă. Copiii nu conștientizau, sau de fapt, nu exprimau foarte mult. Cu cei doi mai mari am putut să lucrez mai mult prin joc. Am găsit nişte păsări care plecau de acasă. Simțeau foarte mult nevoia de afecțiune şi apropiere și de câte ori mă vedeau, veneau şi îmi săreau în brațe. Cumva, așteptau afecțiune și căldură”, a spus Corina Radu, psihologul școlar al copiilor.
Şi oricât de cinic ar suna, profesorii spun că plecarea mamei nu a fost un capăt de ţară. Ba din contră, spune învăţătoarea Denisei.
“Nu cred că e motiv pe lumea această să îţi părăseşti copiii şi dacă se întâmpla asta, să nu încerci cumva să le alini suferință. Copiii sunt mult mai bine din punct de vedere material. Sunt îngrijiți. Tăticul își dă interesul atât cât poate el ca bărbat. A fost și este un om respectuos. Pastrează legătură cu noi mai mult decât o fac părinții cu pretenții educaționale mai mari. Chiar azi mi-a dat mesaj să îmi ceară temele Denisei. Și nu a făcut-o doar azi, pentru că sunteţi voi aici. O face frecvent”, a mărturisit Corina Dogaru, învățătoarea Denisei.
Mihai e un om simplu. Lucrează din greu la o fabrică de cherestea pe salariul minim pe economie şi îşi doreşte o soartă mai bună pentru copiii lui. Ştie că singura lor şansă în viaţă o reprezintă educaţia. Dar mai ştie şi faptul că un copil nu poate să înveţe pe burta goală. Aşa că după ce termină munca istovitoare, Mihai se pune pe gătit. Şi nu numai…
“Mai mă ajută femeia asta de la magazin. Şi acum când a fost ziua Denisei, de la ea am luat pentru tort. – Păi cine a făcut tortul? – Eu l-am făcut. Și sarmale, mâncare, tot. – De unde știți să faceți tort? – Am învăţat. Acasă, ce faceţi? – Mâncare, curăţenie, spălat haine, teme cu copiii. – Asta se întâmplă şi când era soţia? – Da, dar acum fac de drag. – Cu fetițele cum vă descurcați? – Nu știu să împletesc părul. Atât nu știu. În rest, mă descurc. Georgiana vrea părul împletit, dar nu pot să îi fac decât o coadă sau două codițe. Atât”, a povestit Mihai.
Cei mici sunt conştienţi de eforturile tatălui lor. Încearcă să îl ajute prin casă atât cât pot. Dar şi mai important de atât, să ia note mari. Sorin este cel mai mare dintre copii.
“- Ce îţi place cel mai mult la tati? – Că se străduieşte pentru noi. Şi că are grijă de noi. – Dar cum e el, aşa, ca om? – Un om bun, muncitor şi care nu se dă bătut niciodată”, își descrie Sorin tatăl.
În România, peste 140 de mii de părinţi îşi cresc singuri copiii. Nu toţi supravieţuiesc din salariul minim pe economie şi nici nu locuiesc neapărat într-o casă cu acoperişul găurit. Însă tututor, Mihai a vrut să le transmită un mesaj.
“Să dea totul pentru copiii lor. Să îşi dea şi viaţa. Așa să facă toți părinții. Toți. Să nu se mai gândească la ei. Lasă… Copiii e baza. Mai bine nu manânc eu şi, Doamne, când îi văd la masă, mă satur doar când îi văd pe ei cum mănâncă”, a recunoscut Mihai.
„Urmează-ţi Visul”, o campanie realizată cu sprijinul OMV Petrom