Așa cum ați aflat probabil de la știri, Parlamentul a decis ieri, cu o largă majoritate, creșterea salariilor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie.
Nu există în acest moment un studiu de impact, nu știm sigur ce se va întâmpla cu bugetul după această decizie, dar, dacă această lege votată va fi promulgată de către președintele Klaus Iohannis atunci viitorul guvern va trebui să o includă în bugetul pe 2016.
Despre numărul bugetarilor și despre salariile lor există multe mituri și puține date cunoscute la nivel național.
Bugetari sunt și medicii și profesorii și militarii dar și funcționarii, în total în țara noastră sunt în acest moment peste 1,2 milioane de bugetari, număr aflat în creștere semnificativă în ultimii doi ani.
La fel de adevărat însă este și faptul că deși au crescut mult începând din 2012, salariile bugetarilor sunt cu puțin peste nivelul din 2008. Pe atunci însă bugetarii aveau salarii mult mai mari faţă de restul economiei, ceea ce poate fi justificat doar de ponderea mai mare a angajaților cu studii superioare în slujba statului decât în restul economiei.
Și dacă la nivelul întregii economii salariul mediu brut este undeva pe la 2500 de lei pe lună, cam pe acolo se află și media salariilor din sectorul bugetar. Cu diferențe însă!
În învățământ și sănătate media este pe la 2300, dar în administrație aceasta este la 3500 de lei brut pe lună. Pentru comparație, în industrie, partea cea mai performantă și mai exportatoare din economia românească salariul este în medie tot la 2500 de lei, dar cu precizarea că din 2008 și până acum salariile în industrie aproape că s-au dublat, în timp ce în administrație, unde s-au dat cei mai mulți bani, creșterea este comparabilă cu inflația.
Având în vedere aceste date, dar și contextul pe care îl știți cu toții, cel în care anul viitor vom avea oricum scăderi de taxe și relaxare fiscală, încercaţi să vă puneți în locul președintelui Klaus Iohannis şi să ne spuneți dacă această lege a creșterii salariilor bugetarilor trebuie sau nu promulgată.