Intenția Primăriei Capitalei de a înființa un dispecerat propriu de taxi este criticată de transportatori. COTAR, unul dintre patronatele din domeniu, susține că această măsură ar echivala cu ”naționalizarea” unor afaceri private și va duce la concedierea angajaților din dispecerate.
În prezent, în București funcționează 37 de dispecerate de taxi, în care lucrează peste 1.200 de oameni, afirmă președintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi, Vasile Ștefănescu. Proiectul Primăriei Capitalei de a înfiinţa un dispecerat comun de taxi gestionat de municipalitate va face ca toți acești oameni să rămână pe drumuri, adaugă el.
În plus, fără a rezolva problemele din domeniu, așa cum sunt pirateria ori concurența neloială făcută de firme neautorizate, această măsură va lovi în afacerile private ale celor care funcționează legal.
”Este doar o formă de naţionalizare a afacerilor noastre private, care va genera haos pe piaţa în care activăm şi va scoate în şomaj circa 1200 de angajaţi ai dispeceratelor“, susține Ștefănescu.
Proiectul va fi supus spre aprobare în ședința Consiliului General de marți, la care se vor prezinta și angajații nemulțumiți din dispecerate.
Pe lângă acest proiect, Primăria are în vedere înființarea altor 18 firme care să se ocupe, printre altele, de furnizarea energiei electrice, administrarea spitalelor, promovarea oraşului sau administrarea spaţiilor publicitare.