Confidenţialitate

Transportatorii cer sprijinul Guvernului

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România solicită Guvernului, miercuri, să aloce un buget suficient pentru a plăti 75% din salariul tuturor angajaţilor firmelor aflate în dificultate pentru următoarele 90 zile, potrivit unui comunicat.

“Prin alocarea unui buget suficient pentru plata a 75% din salariile firmelor din domeniile afectate, acestea să fie plătite timp de 90 zile de către guvern direct angajaţilor. În acest fel timpul de asistenţă este relativ scurt, se oferă un nivel de confort personalului şi firmelor afectate care vor avea posibilitatea de a reporni activitatea, iar firmele şi angajaţii salvaţi se vor putea susţine şi vor putea genera venituri pentru bugetul public”, arată UNTRR.

Potrivit Uniunii, în cazul terapiei de şoc, PIB-ul României va scădea semnificativ în trimestrul 2 din 2020, dar revenirea o să fie mai rapidă. În acest scenariu, UNTRR estimează o scădere economică de 5,6% în 2020 şi o creştere economică de 5,7% în 2021.

“În cazul terapiei progresive, PIB-ul va scădea semnificativ în următoarele 3 trimestre din 2020, iar revenirea va fi mai lentă. Estimăm în 2020 o scădere economică de 6,8% şi o creştere economică de doar 2,6% anul viitor. Prin adoptarea unor măsuri progresive, se alocă un buget progresiv pentru suportul firmelor fără a se cunoaşte modalitatea administrării acestui buget -pentru ce se alocă, pentru firme, plata furnizorilor, plata salariilor angajaţilor? -, abordare care necesită un timp mai îndelungat de asistenţă, cu mai multă incertitudine pentru firme şi angajaţi, cu rezultate incerte şi costuri de oportunitate crescute în măsura în care o parte semnificativă dintre firmele asistate nu vor putea relua activitatea şi astfel se pierde posibilitatea de a recupera parte din bugetul alocat deoarece aceste firme nu vor mai putea genera venituri pentru bugetul public, ci dimpotrivă presiunea pentru ajutoare sociale se va extinde pe o perioadă de timp îndelungată”, mai susțin transportatorii rutieri.

UNTRR mai spune că măsuri similare au fost adoptate de state precum Danemarca, unde Guvernul va achita timp de trei luni salariile angajaţiilor afectaţi până la un maximum de 23.000 de coroane daneze (3.418 dolari)/lună, în timp ce companiile vor achita restul de 25%.

Guvernul se reuneşte în teleconferinţă, miercuri, pentru a adopta un prim set de măsuri care să sprijin sectoarelor economice afectate de noul coronavirus. Premierul a anunţat că se va da ”un puternic semnal angajaţilor şi economiei”.

„Guvernul va interveni pentru menţinerea locurilor de muncă şi continuarea activităţii în cât mai multe sectoare economice. Pe lângă deciziile pe care le vom lua în şedinţa de mâine, vom continua să luăm măsuri asupra cărora ne vom consulta cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor”, a declarat, marţi, Ludovic Orban.

Şedinţa este programată la ora 17.00.

Între măsurile invocate se numără creşterea lichidităţii companiilor, sprijinirea plăţii şomajului tehnic pentru angajaţii care îşi vor suspenda temporar activitatea, reducerea interacţiunii directe a cetăţenilor cu instituţiile statului și stimularea capacităţilor de producţie pentru cât mai multe bunuri necesare în această perioadă de criză, respectiv materiale sanitare de protecţie și dezinfectanţi.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice a anunţat, marţi seară, că statul este pregătit să susţină economia, fiind gândite mai multe măsuri, al căror impact financiar este estimat la 2% din PIB.

Ministrul Finanţelor a anunţat că statul este pregătit să susţină economia, în contextul epidemiei de nou coronavirus.

”Avem un pachet de măsuri care se definitivează şi cred că va fi un pachet substanţial pentru România, aproape 2% din PIB, dacă luăm toate măsurile pe trei luni. Nu suntem Germania, Spania sau Franţa, dar pentru România un 2% impact în trei luni de zile cred că este substanţial şi sperăm să ajute companiile să treacă peste această perioadă”, a declarat Florin Cîţu, marţi seară, la Digi 24.

Ministrul a invocat un ajutor de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit şi forme de amânare a impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii.

”Suntem pregătiţi să susţinem economia, nu vom lăsa economia să nu fie susţinută de guvern, am atras finantare în prima parte a anului, vedem cum evoluează economia şi vom lua măsuri”, a mai declarat Florin Cîțu.

”Băncile lucrează la mecanism, se pregătesc ca 1-2 luni… să fie o perioadă mai lungă. Se poate să se sechimbe regulamentul BNR şi sigur că se va găsi o soluţie. Ştiu că vor să facă un lucru bun, pe o perioadă mai lungă, nu doar 1-2 luni”, a adăugat șeful Finanțelor.