Numărul transportatorilor care protestează miercuri în Piaţa Victoriei împotriva pirateriei a ajuns la aproape 300, la o oră de la începerea manifestaţiei.
Taxiuri, autocare şi autobuze din aproape toate judeţele au blocat miercuri cea mai mare parte din Piaţa Victoriei, într-un protest organizat de Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT).
Manifestanţii strigă “Jos evaziunea fiscală” şi “Jos pirateria” şi afişează mesaje precum: “Stop transportului ilegal”, “Stop pirateriei”, “Dorim doar eliminarea sintagmei ‘în mod repetat’ din Legea 38/2003”.
“Dacă la prima şedinţă de Guvern, de săptămâna viitoare, cererile noastre nu sunt pe ordinea de zi, oprim transportul de tot”, a afirmat Florin Bocai, vicepreşedintele FORT.
La ora 11:00, o delegaţie a transportatorilor va intra la discuţii la Guvern.
Transportatorii sunt nemulţumiţi de întârzierea emiterii ordonanţelor de urgenţă promise de Guvern în domeniul transporturilor de pasageri. Potrivit FORT, în ultimele două săptămâni, ordonanţele de urgenţă sunt blocate pe “circuitul de avizare” din Guvern.
Federaţia Operatorilor Români de Transport “consideră că sectorul de activitate în cauză nu s-a mai întâlnit niciodată cu un asemenea moment, ce riscă să blocheze iremediabil transportul rutier naţional şi judeţean de pasageri”, după cum se precizează în comunicatul transmis de FORT.
Federaţia critică Guvernul pentru întârzierea modificării legislaţiei din domeniul transporturilor.
“Solicitările membrilor FORT sunt simple, iar argumentele au fost deja introduse în fundamentarea celor două acte normative blocate acum la nivel guvernamental, în principal din cauza aceloraşi grupuri de interese ce încearcă să folosească legislaţia pentru propriul interes şi buzunar”, acuză Federaţia Operatorilor Români de Transport.
FORT solicită Guvernului “eliminarea sintagmei ‘în mod repetat’ din Legea taximetriei, pentru a combate eficient transportul ilicit de persoane, şi prelungirea programelor interjudeţean şi judeţene de transport pasageri”.
“Orice altă completare adusă acestor două modificări esenţiale nu reprezintă altceva decât încercări disperate ale unor indivizi de a modifica legea, pentru acoperirea unor ilegalităţi sau situaţii litigioase”, avertizează Federaţia Operatorilor Români de Transport.